Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bottenbreker boven Sallandse heuvelrug

  •  
12-05-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
201 keer bekeken
  •  
lammergierStefanGeens.jpg

© Foto: Stefan Geens (Creative Commons)

Voor wandelaars op de Sallandse Heuvelrug moet het een bijzonder gezicht zijn geweest: een imposante lammergier ( Gypaetus barbatus ) werd vorige week voor het eerst sinds 2012 waargenomen in Nederland.

Bliksembezoek

De in Europa zeldzame roofvogel dook op 5 mei ineens op boven het natuurgebied en verdween ook weer redelijk snel. Toch konden veel liefhebbers een foto maken van het jonge exemplaar. Een paar dagen later kwamen er nog waarnemingen binnen uit Groningen en Friesland. Het is onbekend waar de dwaalgast nu is.
Bottenbreker
De lammergier, in het Spaans ook wel ‘ Quebrantahuesos ’ (bottenbreker) genoemd, komt nog maar op een paar plekken in Europa voor. In de Pyreneeën komt de soort nog in redelijke aantallen voor. Ook in de Alpen, Corsica en de Balkanregio leven enkele broedparen. De naam bottenbreker dankt de vogel aan zijn eetgedrag: door botten van grote hoogte op rotsen kapot te laten vallen, kan de lammergier de brokstukken opeten.
Gefilmd door:  Miguel Ángel Bueno
Video van een lammergier die botten laat breken:
Duitse lammetjes
Zijn onheilspellende naam dankt de soort aan onze oosterburen. Duitse onderzoekers dachten lang geleden dat de grote vogel (de spanwijdte kan oplopen tot 280 centimeter, groter dan de zeearend!) lammetjes aanviel, waardoor ze de vogel Lämmergeier werd genoemd. Deze naam wordt wereldwijd nog vaak gebruikt.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor