Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boswachters vragen om beterschapswensen voor de natuur

  •  
02-11-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
629 keer bekeken
  •  
Beterschap Natuur_Boswachter Bart Zwiers_Natuurmonumenten fotograaf Marten van Dijl

Boswachter Bart Zwiers met een kaart

© Marten van Dijl | Natuurmonumenten

Honderden boswachters van Natuurmonumenten vragen Nederlanders om de natuur beterschap te wensen. De beterschapswensen worden na de verkiezingen voor de Tweede Kamer aangeboden aan de nieuwe politieke leiders.

Nederlanders maken zich zorgen over de natuur 

Uit onderzoek van Natuurmonumenten is volgens een woordvoerder gebleken dat twee derde van alle Nederlanders zich zorgen maakt over de natuur en dat 86 procent vindt dat de overheid de natuur beter moet beschermen. Natuurliefhebbers kunnen een beterschapskaart sturen en de politiek oproepen om de natuur beter te beschermen.  

Beterschap Natuur_Natuurmonumenten_Ecoloog Joep Crombag_Boswachter Manita Brunekreef_Boswachter Bart Zwiers_fotograaf Marten van Dijl

Ecoloog Joep Crombag, boswachter Manita Brunekreef en boswachter Bart Zwiers.

© Marten van Dijl | Natuurmonumenten

Manifest van boswachters 

De actie is een gevolg van het manifest dat de boswachters in oktober publiceerden. Daarin pleitten zij voor onmiddellijke maatregelen voor natuurherstel, omdat het voor sommige natuurgebieden al bijna te laat is. Dat manifest leverde volgens Natuurmonumenten enorm veel reacties op. “Na publicatie van ons manifest ontvingen we ontzettend veel steunbetuigingen en vroegen veel mensen hoe ze ons kunnen helpen," zegt boswachter Natascha Hokke. "Ook zij maken zich oprecht zorgen over de natuur in Nederland en vinden dat de politiek in actie moet komen. De tijd van beterschap belóven is ook wat hen betreft voorbij. Daarom willen we nu de krachten bundelen, want samen kunnen we de natuur een nog luidere stem geven.”

Aanbevelingen 

De boswachters komen met vier concrete aanbevelingen om de natuur beter te beschermen: geef de natuur meer ruimte door natuurgebieden te verbinden, verminder de stikstofuitstoot, zorg voor schoon water en zet de ingezette gebiedsgerichte aanpak door (Nationaal Programma Landelijk Gebied). De organisatie beheert 110.000 hectare natuur in Nederland.

Bron: ANP, Natuurmonumenten 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.