Vroege Vogels

Boswachters bekeuren 88 liefhebbers hertenbronst voor overtreden regels

  •  
18-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
94 keer bekeken
  •  
edelherten2

Edelherten op de Noord-Veluwe

© Fotograaf Otto Jelsma

Boswachters en boa's hebben in de afgelopen weken 88 bekeuringen uitgedeeld aan liefhebbers van de hertenbronst. De meeste bonnen zijn uitgedeeld aan mensen die tussen zonsondergang en zonsopkomst in het Deelerwoud en Nationaal Park Veluwezoom rondliepen. Het is verboden om in die uren in de bossen te komen. Dit verbod is ingesteld om het wild rust te gunnen.

Verboden plekken

Volgens boswachter Paul Jansen van Natuurmonumenten is er elke avond en ochtend gecontroleerd omdat het bekend is dat er tijdens de bronst veel mensen op verboden plekken komen. Bezoekers negeren niet alleen de aangegeven tijden, maar lopen ook geregeld afgesloten natuur in om dichtbij de edelherten te kunnen komen.

Bronsttijd 

De hertenbronst vindt elk jaar plaats van half september tot half oktober. Mannelijke edelherten maken dan een imposant geluid, het zogenoemde burlen, om de vrouwtjes te lokken. Er wordt veel gevochten om de gunst van de vrouwtjes. Dat gebeurt vooral in de schemering, zowel 's avonds als 's ochtends. Dit verklaart waarom veel mensen buiten de toegestane uren de gebieden betraden.

foto5_edelherten_kasteelheertje

© Fotograaf: kasteelheertje

Alle natuurbeheerders organiseren vrijwel elke dag bronsttochten, maar die zijn elk jaar al lang van tevoren uitverkocht.

Bron: ANP 

Meer over:

hertenbronst, boetes
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.