Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boswachter neemt afscheid van 'zijn' Rottumeroog

  •    •  
25-08-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
6558 keer bekeken
  •  
3 Jaap Kloosterhuis, Staatsbosbeheer

Hij weet het niet precies, maar het zal zo rond de tachtig keer zijn dat boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer op Rottumeroog is geweest. Zestien jaar lang leidde hij op het eiland mensen rond die het onbewoond eiland wilden bezoeken. Maar daar komt nu een eind aan. Het natuurbeheer is begin dit jaar van Staatsbosbeheer overgegaan naar Rijkswaterstaat. Staatsbosbeheer organiseerde jaarlijks expedities naar Rottumeroog. Of Rijkswaterstaat ook expedities zal organiseren is de vraag. Voor Jaap Kloosterhuis komt er dus tot zijn spijt een eind aan zijn taak als expeditieleider op Rottumeroog.

Verboden Rottums in de Waddenzee

6 kwelder
4 op eiland toren

De eilanden Rottumerplaat en Rottumeroog en de begroeide zandplaat Zuiderduintjes, gezamenlijk ook wel ‘De Rottums’ genoemd, zijn verboden gebied. Ze liggen in de oostelijke Waddenzee, vlakbij de Eems. De eilanden zijn onbewoond, met uitzondering van seizoensgebonden vogelwachters die de flora en fauna in kaart brengen, korte verblijven van wetenschappers die onderzoek uitvoeren en enkele vrijwilligers die helpen bij het opruimen van strandafval. Rottumeroog is in het verleden een bewoond eiland geweest. In de 12e eeuw stond er een dorp en werd er vee gehouden.

In 1738 kocht de provincie Groningen het eiland. Toen brak het tijdperk van de eilandvoogden aan. De voogden leefden met hun familie op het eiland. Ze plaatsten schermen en helm om nieuwe duinen te vormen. Daarnaast staken ze de lamp van de baken aan voor de scheepvaart. In 1965 kwam een eind aan het voogdentijdperk.

Van aardrijkskundeleraar tot boswachter

8 Jaap Kloosterhuis, Staatsbosbeheer

Jaap stond voor de klas als aardrijkskundeleraar voordat hij bij Staatsbosbeheer begon. Toen hij vanuit zijn vrijwilligerswerk benaderd werd voor de functie van educatie- en handhaafmedewerker in de kop van Drenthe, greep hij die kans. Later kwam er door een reorganisatie de functie van boswachter in het Lauwersmeergebied vrij en tot zijn vreugde werd hij aangenomen: “Dit is een gebied dat ik al heel lang heel mooi vind en dat mijn interesse heeft.”

De excursies op Rottumeroog doet Jaap met veel passie: “Door de bezoekers letterlijk en figuurlijk allerlei planten en vogels te laten zien, probeer ik ook nadrukkelijk om de onderlinge verbanden uit te leggen. Natuurlijk is een zeehond leuk om te zien, maar ik wil mensen duidelijk maken dat het draait om de kleine organismen zoals de wadslakjes en algen. Als je mensen meer oog laat krijgen voor de natuur, zullen ze er ook meer rekening mee gaan houden.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.