Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bos- en moerasvogels doen het goed

  •  
25-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
387 keer bekeken
  •  
roerdomp_aan_het_vissen_5e4029171ee52_medium

Bos- en moerasvogels doen het goed in Nederland. Moerasvogels zoals de roerdomp en de blauwborst profiteren van natuurontwikkeling, waardoor er steeds meer moerassige gebieden worden aangelegd. Natuurontwikkeling doet ook bosvogels zoals de specht en de buizerd goed, want bossen worden steeds ouder en gevarieerder.

Onderzoek naar broedvogels 

Dit blijkt uit het rapport Broedvogels in Nederland 2022, dat kennisinstituut Sovon Vogelonderzoek Nederland elk jaar laat maken in opdracht van het ministerie van Natuur. Er is in duizenden gebieden in Nederland voornamelijk door vrijwilligers geteld. Het rapport is een belangrijke bron voor natuurbeleid en natuurontwikkeling. Het totale aantal broedvogels in Nederland is sinds 1990 met 43 procent afgenomen, aldus Sovon.

Winnaars en verliezers 

Helemaal verdwenen zijn de duinpieper, de klapekster en de ortolaan. De kemphaan, de kramsvogel en de blauwe kiekendief naderen ook een kritische grens. De Europese kanarie kwam in de vorige eeuw sterk op in Nederland, maar vorig jaar zijn er nog maar twee exemplaren gevonden. Zelfs de ringmus nam in aantal sinds 1990 met 83 procent af, al blijven er vooralsnog genoeg mussen over.

ringmus_5de7651f001e0_medium

Twee ringmussen

© Wies Vink

Daarentegen hadden de roerdomp, de kwartel en de boomleeuwerik in 2022 een heel goed jaar. Het aantal getelde grauwe klauwieren en graszangers was nooit eerder zo hoog, staat in het rapport.

Grauwe klauwier

© Grauwe klauwier. Fotograaf: bonteklepper

'Nieuwkomers' 

Het gaat ook goed met relatieve nieuwkomers in de Nederlandse natuur, zoals de oehoe, de zeearend en de kraanvogel. Ook de woudaap is bezig aan een terugkeer in het land. Veel van deze soorten staan op de Rode Lijst van ernstig bedreigde soorten. Waarschijnlijk spelen klimaatverandering, natuurontwikkeling en betere vogelbescherming een rol bij het succes van deze broedvogels, denkt Sovon.

kraanvogels focht def

Kraanvogels

© Willem de Wolf

Bron: ANP | Sovon

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.