Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bos blij met regen, de klimaattop, Rotterdamse konijnen en alle overige onderwerpen

  •    •  
10-12-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
617 keer bekeken
  •  
dubai

Centrum van Dubai

© Olga Ozik via Pixabay

Dit zijn de overige onderwerpen in de uitzending van Vroege Vogels op 10 december 2023. Beluister de onderwerpen op de volgende startpunten:
00:23:30 - Verbod op spieringvisserij
00:37:25 - Natte Stippelberg
01:14:35 - Bellen met Klimaattop in Dubai
02:19:20 - Vlieland verwelkomt Rotterdamse konijnen

Bellen met Dubai

De 28e VN-klimaattop is een end op streek. Op de conferentie in Dubai zijn de afgelopen week verschillende afspraken gemaakt. Zo komt er een fonds om klimaatschade tegen te gaan, wordt er gewerkt aan een mondiaal systeem van klimaatbelasting en hebben meer dan 100 landen beloofd om het aandeel duurzame energie tot 2030 te verdriedubbelen. Grote vraag is of de wereld zich op de top gaat uitspreken voor het afschalen fossiele brandstoffen. In Vroege Vogels bellen we met Dion Huidekooper, voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging, voor het laatste nieuws uit Dubai.

co2-g8c3d0a17a_1920

klimaatverandering

© Pixabay

Vlieland verwelkomt Rotterdamse konijnen

konijn_AWD-vroegevogels

Vijftig konijnen telde Vlieland tot voor kort. En ook al hebben konijnen de naam zich razendsnel voort te planten, deze groep kon dat vanwege inteelt niet waarmaken. Dus kwam er versterking vanuit Rotterdam. Vijfenveertig Rotterdamse konijnen huppelen nu door de Vlielandse duinen. En er komen er nog meer. 

Verbod op spieringvisserij

Al eeuwen wordt er in Nederland gevist op de spiering, een klein trekvisje. Maar het gaat al jaren slecht met deze soort, terwijl veel vogels ervan afhankelijk zijn.Vogelbescherming heeft daarom een zaak aangespannen tegen de vergunningen van deze vorm van visserij in de Waddenzee. Met succes. De rechter heeft deze week een streep gezet door de nog bestaande vergunningen. Wat zijn de gevolgen van deze uitspraak, ook voor bijvoorbeeld de garnalenvisserij en de kokkelvisserij in de Waddenzee? We spreken erover met ecoloog Jan van der Winden, hij adviseert Vogelbescherming in de zaak.

De spiering wordt ook wel het 'komkommervisje' genoemd. Deze naam dankt hij aan zijn geur: de vis ruikt sterk naar komkommer. Van der Winden schreef in opdracht van Vogelbescherming een contra-expertise bij de Natuurtoets van de vissers. Uit zijn onderzoek met camera’s bij nesten blijkt dat de spiering cruciaal voedsel is voor de visdief. Ook vogelsoorten als de zwarte stern en de aalscholver zijn zeer afhankelijk van het kleine visje. 

spiering_vismigratie.jpg

Natte Stippelberg

Zo snel mogelijk afvoeren naar de zee, dat deden we het liefst met elke druppel regen die in ons land viel. Maar inmiddels kunnen we spreken van een ware kentering in ons waterbeleid. Steeds vaker wordt geprobeerd het water vast te houden, om te kunnen gebruiken in de steeds vaker voorkomende droogtes. Zo ook op de Brabantse Stippelberg. Boswachter Bart van der Aa leidt verslaggever Gert Elbertsen er rond.

bart van der aa-goed

Bart van der Aa

© Gert Elbertsen

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (1)

Sophiee
Sophiee19 feb. 2024 - 13:12

Leuke uitzending!