Bos afgesloten ter bescherming van herten
• 07-03-2005
• leestijd 2 minuten
© Hert
Staatsbosbeheer heeft dit weekeinde het Fluitbos bij Almere tijdelijk afgesloten om edelherten te beschermen. Dat liet de organisatie zondag weten. De herten, afkomstig uit de Oostvaardersplassen, hebben in dit bos beschutting gezocht tegen het winterse weer. Ze worden daar echter opgejaagd door de vele wandelaars die het bos bezoeken, waardoor ze uiteindelijk kunnen sterven.
"De dieren, die door de dikke sneeuwlaag moeilijk aan voedsel kunnen komen, hebben in deze periode al hun reserves nodig", stelt een woordvoerder van Staatsbosbeheer. "Wandelaars die van de winterse natuur willen genieten, zorgen in deze omstandigheden voor onnodige verontrusting van de herten. Door het steeds weer moeten vluchten, krijgen de herten niet de gelegenheid hun bloedsomloop in de spaarstand te zetten en zij kunnen daardoor plotseling sterven." Het Fluitbos is ongeveer 125 hectare groot.
De populatie edelherten in de Oostvaardersplassen bestaat uit ongeveer 1450 dieren. Staatsbosbeheer denkt dat er deze winter, door de sneeuw en extreem lage temperaturen, extra veel herten sterven. "De dieren zijn over het algemeen goed bestand tegen de winterse kou", aldus de woordvoerder. "Wel vallen er in dit soort periodes, als onderdeel van de natuurlijke selectie, veel zwakke dieren af. In normale winters is dat tussen de 10 tot 15 procent. Door de onverwacht strenge winter verwachten we dat er dit jaar meer dieren zullen sterven. Uit ervaring blijkt dat dit kan oplopen tot 20 of 25 procent."
De organisatie benadrukt dat de toekomst van de kuddes bij de Oostvaardersplassen echter niet in gevaar is omdat er afgelopen jaar nog vierhonderd hertenkalveren werden geboren. Herten die te zwak zijn om de barre winter te overleven, worden door Staatsbosbeheer afgeschoten om het natuurlijk evenwicht binnen de kuddes te bewaren. "We doden alleen die dieren die door hun gedrag aangeven dat zij het leven in de kudde hebben opgegeven en zoeken naar een plek om te sterven", aldus de woordvoerder.
In de wilde natuur zou zo'n dier ook omkomen omdat het dan een wolf tegenkomt. Maar nu komt het een kleine groene auto tegen van waaruit het wordt doodgeschoten. Staatsbosbeheer kiest nadrukkelijk voor een zo natuurlijk mogelijke vorm van stervensbegeleiding, waarbij de natuur het voor het zeggen heeft.
(Bron: ANP)