Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boommarters snoepen van bessen | Winnaar Zelf Geschoten

  •  
01-10-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1341 keer bekeken
  •  

Twee jonge boommarters zijn aan het snoepen van de bessen in de boom. Ze zijn enorm behendige klimmers en springen van tak naar tak. Om niet te vallen gebruiken ze hun nagels. Gefilmd door Pim van Galen in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

boommarter__rgroosjohanche.jpg

© Fotograaf: rgroosjohanche

Unieke bef 

De boommarter behoort tot de familie marterachtigen. De boommarter is qua formaat net zo groot als een huiskat, maar heeft veel kortere poten. Met zijn volle pluimstaart bewaart de boommarter zijn evenwicht terwijl hij van tak naar tak springt. Ook gebruikt hij zijn nagels om zich vast te houden. Opvallend is de gele, soms bijna witte bef, ook wel keelvlek genoemd, van het dier. Elke boommarter heeft een unieke bef, waar ze individueel aan te herkennen zijn. 

20201127_TV_boommarter

Nesten 

Het is belangrijk voor boommarters om goede nestgelegenheid in holle bomen te hebben. Vilmar Dijkstra van de Zoogdiervereniging telt op de Veluwezoom alle holle bomen. In 30 jaar heeft hij het aantal van 200 naar 2000 zien gaan. Dit is mede te danken aan de manier van beheren van Natuurmonumenten die veel meer staand dood hout laten staan. Het voordeel van dode bomen voor boommarters is dat ze warmer zijn van binnen. De rottingsprocessen in de boom veroorzaken de afgifte van warmte. Onderzoeker Vilmar Dijkstra vermoed dat die warmere boomholtes de overlevingskans van boommarters in de winter groter maakt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.