Te midden van uitgestrekte aardappelvelden in Oost Groningen liet de Leidse filosoof Wouter Oudemans een arboretum aanleggen met bomen uit alle werelddelen, inclusief treurvarianten. Ze maken deel uit van landgoed Tenaxx dat open is voor publiek. Behalve bezoekers vermaken wil Oudemans laten zien dat bomen ongelooflijk slim zijn en dat de natuur altijd het laatste woord heeft.
Wereldreis
Het arboretum maakt deel uit van een 30 ha groot park waarin Oudemans 600.000 gewone bomen liet planten. Het centrale deel van het park is omheind en daar zijn zo'n 6000 bomen te vinden die afkomstig zijn uit alle werelddelen. Mammoetbomen uit Amerika of ceders uit de Himalaya, inclusief treurvarianten. Geen vrolijke aanblik, maar Oudemans wordt er eerder vrolijk van. "Alles in de natuur is vergeefs, de natuur heeft geen doel, je kunt het maar het beste zien als een spel."
Zijn arboretum past in een familietraditie. Zijn betovergrootvader Schober liet al in 1848 een naaldbomenarboretum aanleggen op de Veluwe om de Nederlandse bosbouw vooruit te helpen. Tot op de dag van vandaag trekt dit landgoed veel bezoekers.
Vrij toegankelijk
Landgoed Tenaxx, waar het arboretum deel van uitmaakt, is ook toegankelijk voor publiek. Om meer publiek te trekken heeft Oudemans er replica's van dinosaurussen neergezet. Niet helemaal uit de lucht gegrepen, want de bomen die hier staan hebben deze dieren immers wel overleefd. De plantenwereld is ongelooflijk intelligent, aldus de filosoof. Dat is ook te lezen in het boek
Plantaardig
, dat hij samen met Norbert Peeters schreef.