Vroege Vogels

Bomen voor koeien stopt

theme-icon
Duurzaam leven
  •    •  
30-07-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3373 keer bekeken
  •  
Bomen voor koeien

Koeien zoeken schaduw achter een paar brandnetels

© Rob Buiter

Met het regenachtige frisse weer van de laatste dagen zou je bijna vergeten dat het kwik in Nederland enkele weken geleden nog opliep tot ruim boven de 30 graden. Dit bracht bij veel dieren hittestress, zoals bij koeien en schapen, die zonder schaduwplekken in de wei moeten staan. Dat is een doorn in het oog van Thomas van Slobbe van stichting wAarde. Al meer dan 20 jaar probeert hij met de actie ‘Bomen voor Koeien’ te zorgen dat landbouwhuisdieren in de wei meer schaduw krijgen. Dit jaar stopt de campagne.

Bescherming voor vee

Vroeger stonden in weilanden nog bosjes, grote bomen en heggen. Maar tegenwoordig staat veel vee op grote grasvlaktes, begrensd door sloten of prikkeldraad. Dieren zoals koeien, schapen en paarden staan in de wei zonder bescherming tegen zon (of striemende regen).

schauwschapen

Schapen in de schaduw

© Fotograaf Dommelfoto

Campagne 

De actie Bomen voor Koeien is in 2000 opgezet door Stichting wAarde, Vroege Vogels en LandschappenNL. De campagne heeft als doel een kleurrijk en diervriendelijk landschap, met luwteplaatsen, schaduwbomen, heggen, poelen en ecologisch beheerde slootranden. In 10 jaar tijd zijn er toen 100.000 bomen aangeplant en daarna stopte de actie. Tijdens de hete zomer van 2018 werd de actie weer nieuw leven ingeblazen. Uiteindelijk werden er later die winter meer dan 7.000 boompjes geplant, op in totaal 36 verschillende boerderijen, verspreid over heel Nederland. De campagne stopt onder andere omdat het steeds moeilijker is om goed verspreid over Nederland boeren te vinden waar bomen geplant kunnen worden.

Bomen_voor_koeien_4_HF__Carla__Thomas_en_Flortje_de_Kanter.jpg

Gedicht

Oud Vroege Vogels presentator Ivo de Wijs schreef dit gedicht naar aanleiding van de actie Bomen voor Koeien:

“Ik weet: ’t gebeurt, maar ik vind het niet kunnen,
Dat wij dieren het licht in hun ogen misgunnen.
Plant duizenden bomen, liefst brede en hoge,
En gun een koe de schaduw in haar ogen.”

Ivo de Wijs

paard-schaduw

Paard zoekt de schaduw op

© Fotograaf doornroos

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven
   theme-icon
Klimaatverandering
   theme-icon
Natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

Hannitsko
Hannitsko8 aug. 2023 - 11:14

Kunnen jullie geen boeren vinden om bomen aan te planten. Wat een onzin is dat. Ik zie weilanden genoeg waar geen enkel plekje schaduw is voor de koeien.

Wytze Nauta
Wytze Nauta31 jul. 2023 - 7:54

Koeien produceren zelf veel warmte in de pens. Hoe meer melk zij geven, hoe hoger de warmteproductie is in de pens. Koeien die veel melk geven hebben dus eerder hittestress. Mijn koeien geven maar 10 tot 15 liter per dag en zoeken zelden de schaduw op. Veel holstein Koeien geven wel 30, 40, 50 liter per dag. Die moet je bij warm weer binnen houden in een stal met ventilatoren en watersprinklers. Die boeren krijgen nu weer ca. 40 ct. Per liter melk. Kostprijs is hoger. Ik krijg 1,50 direct van de consument. Aan u de keus.

1 Reactie
MarianClaasen
MarianClaasen31 jul. 2023 - 17:22

Koeien geven geen melk, het wordt van ze gestolen. Het is slavernij.

Wielsie
Wielsie30 jul. 2023 - 16:52

Ik vind het artikel een beetje een eenzijdig verhaal zonder nuance... Wij hebben op ons melkveebedrijf volop solitaire bomen en houtwallen maar toch lopen onze koeien op hete dagen overdag in een goed geventileerde en geïsoleerde stal. De koeien worden dan s'nachts geweid. Melkkoeien die bij elkaar onder bomen liggen is mooi voor het plaatje maar risicovol ivm vergrote kans op uierontsteking als gevolg van het liggen op plekken waar ook gepoept word.

3 Reacties
MarianClaasen
MarianClaasen30 jul. 2023 - 19:46

Kun je nagaan hoe onnatuurlijk het houden van koeien is. Van oorsprong zijn het bosdieren die onder heel veel bomen kunnen liggen en niet als ze geluk hebben een paar bomen tot hun beschikking hebben.

Wielsie
Wielsie30 jul. 2023 - 20:21

Tja MarianClaasen, vraag is wat is (on)natuurlijk? Koeien zijn gedomesticeerd, net als honden, katten, goudvissen etc...En wat is nog natuurlijk aan de mens? Die kwam vroeger ook alleen voor in bossen, liep op handen en voeten. Zonder kleren en zonder huis met isolatie en airconditioning.

MarianClaasen
MarianClaasen31 jul. 2023 - 17:35

Het domesticeren van dieren is de arrogantie van de mens in optima forma. Uit eigen belang levende wezens zo laten evolueren dat ze ons tot nut zijn. En ze dan ook het laatste beetje natuurlijk gedrag ontzeggen. Mensen kiezen die aanpassingen voor zichzelf zelf, dieren werd en wordt het opgelegd. Een heel groot verschil.

anpema
anpema30 jul. 2023 - 11:07

Het is soms gewoon niet om aan te zien de bv de geschoren schapen in de volle zon staan en geen schaduw kunnen vinden en

schilderes
schilderes28 jul. 2023 - 11:44

Al heel in het begin doneerde ik voor 'Bomen voor koeien'. Laatst klaagde ik nog tegen iemand dat ik daar nooit wat van had gemerkt. Hoe ter wereld is het toch mogelijk dat die arme koeien geen schaduwbomen zijn gegund? Is Thomas tegengewerkt? Ik kom net uit Zweden waar de meeste koeien heerlijk in een bosachtige omgeving lopen, tezamen met hun kalveren. Misdadig: die dieren in de kokende hitte hier!!!