Bomen meten Staverden
• 13-09-2014
• leestijd 2 minuten
Het is een bijzonder vak: bomenmeter. Henny Schoonderwoerd van Bureau Silve heeft in opdracht van de overheid de afgelopen twee jaar vele duizenden bomen onderzocht en opgemeten. Om te weten te komen hoe het Nederlandse bos er bij staat en hoe het zich ontwikkelt.
Het startschot voor deze bosinventarisatie werd eind 2012 gegeven in Vroege Vogels, toen Henny Schoonderwoerd bij het Captool (daar zonden we toen nog zondags uit) 's-Gravelandse bomen kwam meten.
Het is al voor de zesde keer sinds 1937 dat er zo'n groot bos-onderzoek in Nederland is gehouden.
Een paar conclusies uit het meetproject dat geleid werd door Alterra in Wageningen:
1. Naaldbomen maken in de Nederlandse bossen langzaam maar zeker plaats voor loofbomen. Dat lijkt leuk, maar voor de houtproductie is het minder goed:de industrie vraagt juist meer naaldhout.
2. De biomassa aan hout is sinds de vorige inventarisatie tien jaar geleden met zestien procent (32 kuub hout per hectare) toegenomen. Dat komt door natuurlijke groei en weinig kap. Jaarlijks wordt in ons land ruim miljoen kuub hout geveld. Dat is net iets meer dan de helft van wat er jaarlijks bijgroeit. Volgens Alterra is er daarom ruimte om meer te gaan kappen.
3. In totaal telt ons land 373.480 ha bos. Dat is iets meer dan tien jaar geleden. Bos beslaat elf procent van alle grond in Nederland.
Op de foto bomenmeter Henny Schoonderwoerd bij een enorme kluit van twee omgevallen bomen. Die kluit is zo enorm omdat de bomen heel oppervlakkig wortelden, op deze vochtige plek in het bos bij Staverden.