De 37-jarige Christiaan Noordhuis uit Bolsward heeft woensdagochtend bij Spannenburg het eerste Friese kievitsei van dit jaar gevonden. Het eerste kievitsei van Nederland werd eerder die ochtend echter al in Utrecht gevonden door de 56-jarige Gerard ten Broeke.
Die laatste vondst heeft vooral symbolische waarde. Friesland is namelijk het enige gebied in de Europese Unie waar op basis van cultuur-historische gronden nog kievitseieren mogen worden geraapt. Aan dat voorrecht is een officiële en zeer prestigieuze wedstrijd verbonden.
Niettemin was Ten Broeke dolgelukkig. ,,Ik zoek al mijn hele leven kievitseieren. Vorig jaar was ik net een dag te laat. Toen was het eerste ei al gevonden, voordat ik erbij was'', aldus de Utrechtenaar.
Mentor Leo Kramer van Landsschapbeheer Utrecht bevestigde dat de vondst van de universiteitsmedewerker de eerste is. ,,Er is later vanochtend zelfs nog een eitje bijgekomen'', aldus Kramer over het nest met drie eieren.
Waar Ten Broeke om 08.15 uur de eitjes vond, deed Noordhuis om 11.00 uur de winnende Friese vondst. Hij won in 2003 de Friese wedstrijd ook al.
Om 18.00 uur woensdag neemt commissaris van de koningin Ed Nijpels volgens protocol het eerste ei op het provinciehuis in Leeuwarden in ontvangst. Nijpels moet het ei volgens de traditie opeten. Noordhuis krijgt 15 euro vindersloon en de Sulveren Ljip, een wisselbeker in de vorm van een kievit.