Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bolsonaro moet de Amazonebosbranden aanpakken

  •  
22-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bosbrand

© Bron: Pixabay

De druk in Brazilië en daarbuiten op de regering van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro om de bosbranden in het Amazonegebied te bestrijden neemt verder toe. Milieuminister Ricardo Salles werd uitgejoeld bij een bijeenkomst over klimaatverandering in Salvador, melden Braziliaanse media. Op social media zijn #PrayForTheAmazon, #SaveTheAmazon en gerelateerde hashtags in veel landen trending, waaronder ook Nederland.

Beschuldigingen van Bolsonaro

Bolsonaro zei donderdag in een op Facebook live uitgezonden speech dat de regering niet het geld en de middelen heeft om de natuurbranden te bestrijden. "Iedereen geeft ons de schuld van de branden maar de Amazone is groter dan Europa. Hoe moeten we die gaan blussen?" Bolsonaro wees daarbij tevens op het terugtrekken van twee belangrijke geldschieters Duitsland en Noorwegen uit het fonds ter bescherming van het Amazonegebied.
Eerder deze week beschuldigde De Braziliaanse president Jair Bolsonaro de niet-gouvernementele organisaties (ngo's) ervan bosbranden in het Amazonegebied te hebben gesticht. Dat zouden ze volgens de president hebben gedaan nadat de Braziliaanse regering de financiële steun aan de ngo's had ingetrokken. Donderdag kwam hij daarop terug. "Ik heb dat nooit zo stellig gezegd. Ik heb alleen mijn argwaan hardop uitgesproken."

Record aantal bosbranden

Brazilië kampt met een recordaantal bosbranden. In totaal 75.000, waarvan bijna 40.000 in de Amazone. In vergelijking met vorig jaar gaat het om een stijging van 84 procent. De rookontwikkeling van de branden is inmiddels zo groot dat hij waarneembaar is vanuit de ruimte. Uit de beelden blijkt dat de rook de atlantische kust heeft bereikt en steden zoals São Paulo.
Het bosbrandenseizoen is gaande in Brazilië, maar veel branden zouden ook zijn aangestoken door boeren om het land te gebruiken voor vee- en sojateelt. Bolsonaro heeft toegezegd meer landbouw en houtkap in de Amazone toe te staan ​​en meer vergunningen aan de mijnindustrie te verlenen. De ontbossing van de Amazone neemt daardoor verder toe.
Deze bosbranden zijn onderdeel van het structurele probleem van ontbossing in de Amazone. Het in de brand steken van bos is een veel gebruikte manier om te ontbossen. Ontbossing draagt rechtstreeks bij aan een verandering in de regenpatronen in de getroffen regio. Hierdoor wordt het droge seizoen langer en worden de bossen, biodiversiteit, landbouw en volksgezondheid verder aangetast.
Bron: ANP, Greenpeace
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.