Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boetes voor transporteurs die varkens mishandelen

  •    •  
21-03-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
varkens in nood

© Varkens in Nood

Vier transportbedrijven hebben boetes gekregen voor het misbruiken van tasers op varkens. Het misbruik kwam aan het licht door undercoverbeelden van Varkens in Nood. "Het is een goede zaak dat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) dit misbruik bestraft, maar waar blijft het beloofde verbod op tasers?" , aldus de dierenrechtenorganisatie.

Overtreding varkenstransporteurs

De beelden onthulden hoe varkens op transport systematisch worden mishandeld met tasers. "Dat is niet alleen ontzettend pijnlijk, maar ook verboden. Volgens Europese regels moet het gebruik van stroomstoten zoveel mogelijk worden vermeden." Transporteurs mogen de taser uitsluitend inzetten als een volwassen varken weigert te lopen, terwijl het dier genoeg ruimte vóór zich heeft om naartoe te bewegen. Het varken mag in dat geval slechts een enkele schok van één seconde krijgen op de spieren van de achterpoten. Varkens mogen niet getaserd worden op andere lichaamsdelen en ook het herhaaldelijk toedienen van schokken is ook verboden. Op de undercoverbeelden overtreden de transporteurs die regels meermaals.

Boetes voor mishandeling

De NVWA onderzocht de betreffende bedrijven na handhavingsverzoeken van Varkens in Nood. Alle transporteurs in overtreding kregen een verdubbelde bestuurlijke boete van 3.000 euro. Een van de bedrijven ontving daarnaast ook een last onder dwangsom. Als deze transporteur opnieuw de fout ingaat, volgt een boete van 25.000 euro per overtreding, met een maximum van 100.000 euro.

Verbod op tasers

De undercoverbeelden veroorzaakten eind 2022 grote maatschappelijke en politieke verontwaardiging. Landbouwminister Adema beloofde direct een verbod op het gebruik van stroomstootapparatuur. De Tweede Kamer stemde met overgrote meerderheid voor een motie om dat verbod zo spoedig mogelijk te implementeren. "Het streven van eind 2023 is niet gehaald, maar wij rekenen erop dat de minister de regelgeving nog dit kwartaal naar beide Kamers stuurt", zegt de dierenrechtenorganisatie. "Wij blijven druk uitoefenen tot dit verbod daadwerkelijk een feit is!"

Bron: Varkens in Nood

Meer over:

varkens
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.