Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boeren zien meer vlinders op natuurvriendelijke akkers

  •  
02-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
300 keer bekeken
  •  
vleermuisoortjes_5d3ac67a02add_medium

Plakker (lymantria dispar)

© Hansnatuur

Akkers die natuurvriendelijker worden gemaakt, trekken meer vlinders aan dan akkers waar geen natuurmaatregelen worden genomen. Dat is de voorlopige conclusie van een project van boerenorganisatie LTO Noord, de Vlinderstichting en de vereniging BoerenNatuur. Vlinders zijn niet eerder geteld in het agrarisch gebied. 

“Dat boeren op hun eigen terrein gaan meten is erg belangrijk. Je ziet met je eigen ogen dat maatregelen werken," zegt LTO Noord-bestuurder Jeroen van Wijk. "Ik hoor vaak dat er niets meer leeft in de huidige landbouw. Ik laat graag zien dat dit anders is." 

Natuurvriendelijke akkers

Hoewel het nog te vroeg is voor harde uitspraken, maken de eerste bevindingen volgens LTO Noord duidelijk dat het voor de vlinderstand gunstig is als boeren hun akkers natuurvriendelijker maken. Maatregelen als kruidenrijke graslanden, akkerranden met veel bloemen en het plaatsen van heggen en struwelen hebben dus zeker effect. Bij boeren die zulke maatregelen nemen, duiken volgens de boerenorganisatie duidelijk meer vlinders op.

3817700f8da97a45b3bfad34ffa0908e

Turkse uil (chrysodeixis chalcites)

© Will

Tussenstand

In de afgelopen vier jaar zijn voor het project al ruim 40.000 nachtvlinders geteld, waarbij 57% van de 850 macro nachtvlindersoorten die in Nederland voorkomen zijn waargenomen. Dat is meer dan van tevoren werd verwacht. De komende vijf jaar volgen nog meer tellingen. Het is de bedoeling dat dan duidelijk wordt hoe de aantallen zich precies ontwikkelen door natuurmaatregelen.

Bron: ANP 

Meer over:

vlinder, boerenland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.