Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

'Boeren moeten minder invloed hebben in de Waterschappen'

  •  
23-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
191 keer bekeken
  •  
sproeien

© Fotograaf: JohndeGrooth

De waterschappen moeten democratisch gekozen worden, stelt GroenLinks. Op dit moment is het zo geregeld dat boeren en het bedrijfsleven een gereserveerd plek in het waterschapsbestuur krijgen, de zogenaamde 'geborgde zetels'. Een initiatiefwet van GroenLinks moet dat veranderen.

Vorig jaar - rond de verkiezingen van de Waterschappen - interviewde Menno Bentveld voor Vroege Vogels Radio  hoogleraar waterstaatsgeschiedenis Petra van Dam van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Zij legt uit hoe het komt dat de kiezers slechts invloed kunnen uitoefenen op een deel van de zetels? Het andere deel gaat naar vertegenwoordigers van boeren, het bedrijfsleven, en ook natuurorganisaties. Dat zijn de zogenoemde 'geborgde zetels'. Maar boeren zijn beter vertegenwoordigd dan bijvoorbeeld natuurorganisaties. Is dat wel fair?  Luister naar het interview:
Tot 1 juli 2014 werden de waterschapsverkiezingen niet door de Kieswet geregeld, maar door de Waterschapswet. Het waren toen de enige Nederlandse verkiezingen waarbij op afstand gestemd werd via de post. Sindsdien moeten we eens in de vier jaar naar de stembus voor de waterschapsverkiezingen.

Advies voor de Waterschappen

Het kabinet is eerder ook al geadviseerd om te stoppen met het huidige systeem. Waterschappen gaan steeds meer over het beheersen van de gevolgen van klimaatverandering en dat is belangrijk voor iedereen. Den Haag lijkt een besluit erover op de lange baan te willen schuiven. Maar GroenLinks zet de coalitiepartijen nu voor het blok met een initiatiefwet om 'geborgde zetels' af te schaffen.

Vasthouden van water

Een van de kritieken op het beleid van de Waterschappen is dat ze  in het najaar, als er veel regen valt, het water weg laten vloeien. Boerenland zou daardoor niet te drassig worden en beter te bewerken. Maar met de drogere zomers van de laatste tijd zou dit juist anders moeten.

Inzicht

De hoop van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) is dat boeren inmiddels inzien dat water vasthouden belangrijk is. Zeker als boeren vanwege de droogte geen grondwater meer mogen oppompen om hun land te besproeien.

Reactie van BoerBurgerBeweging

Via een reactie van BoerBurgerBeweging (BBB) geven de boeren aan de beschermde status te willen behouden. Zij vinden zelf dat ze praktische kennis van zaken hebben om de droogte juist te bestrijden. Ook zouden de waterschappen met het afschaffen van de geborgde bestuurszetels "volledig gekaapt" worden door reguliere landelijke politieke partijen. Die hebben volgens de BBB een grote afstand tot, en gebrek aan kennis over de situatie op het platteland.

Bron: NOS, ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor