Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

BoerBurgerBeweging boekt enorme winst bij provinciale verkiezingen

  •  
16-03-2023
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
640 keer bekeken
  •  
john-deere-8370r-g2bbb1736c_1920

© David Jenne via Pixabay

De BoerBurgerBeweging (BBB) heeft een enorme winst geboekt bij de provinciale verkiezingen. De partij komt waarschijnlijk op 15 zetels uit in de Eerste Kamer en wordt in veel provincies de grootste. Zo heeft de partij in Overijssel 31,3 procent van de stemmen behaald en is hiermee de enige partij die boven de 10 procent is uitgekomen. Ook in Friesland is BBB met 27,9 procent van de stemmen de grootste geworden. Hier volgen enkele reacties van belanghebbende organisaties op deze overwinning.  

Vooruitblik op onderhandelingen

Na de winst van haar partij blikt voorvrouw Caroline van der Plas vooruit op de komende formatieonderhandelingen in de provincies die haar partij verwacht te leiden vanwege de overwinning bij de verkiezingen. Van der Plas belooft dat haar partij alleen in provincies zal besturen als in het coalitieakkoord komt te staan dat boeren niet zullen worden onteigend. Dat staat haaks op voornemens van het kabinet om boeren verplicht uit te kopen om de stikstofuitstoot te verminderen als het vrijwillig niet lukt. Bij de uitvoering van dat beleid is een belangrijke rol weggelegd voor provincies.

De politiek leider wil ook een streep zetten door de deadline van minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) om per 2030 te komen tot een halvering van de stikstofuitstoot.

Mobilistation for the Environment 

Nederland zal vastlopen op de stikstofcrisis, als de winst van de BBB ertoe leidt dat stikstofbeleid niet doorgaat, zegt voorzitter Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB). De milieuorganisatie heeft tal van rechtszaken gewonnen tegen provincies, die weigerden op te treden tegen boeren die niet de juiste natuurvergunning hebben. "Een halvering van de veestapel is de enige uitweg", aldus Vollenbroek.

Als Nederland vastloopt op de stikstofcrisis heeft dat grote economische gevolgen, denkt Vollenbroek. Bovendien komen dan ook klimaatprojecten stil te liggen, waardoor de regering het doel voor 2030 niet haalt om de uitstoot van broeikasgassen in elk geval met 55 procent te verminderen ten opzichte van 1990. Daardoor zullen de BBB-plannen nog erg lastig worden, zegt Vollenbroek.

Wel ziet hij ook lichtpuntjes. Zo is Forum voor Democratie (FVD) in veel provincies veel kleiner geworden. "FvD is mordicus tegen klimaat- en natuurmaatregelen." Ook denkt hij dat Lelystad Airport nu definitief van de baan gaat, omdat de BoerBurgerBeweging tegen de komst van het vliegveld is.

Greenpeace

Volgens directeur Andy Palmen van Greenpeace zal de BBB niet ontkomen aan de "weerbarstige praktijk", in hun plannen. Door de stikstofcrisis moeten provinciebesturen immers ingrijpen. "Er kunnen amper huizen worden gebouwd zonder dat de stikstofcrisis wordt opgelost en de natuur moet worden gered, ook van de wet."

Natuur & Milieu

De verkiezingswinst van de BoerBurgerBeweging (BBB) is knap gedaan, zegt directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu. Ze benadrukt dat de natuurorganisatie "ook in deze nieuwe samenstelling" zich inzet om gezamenlijk het stikstofprobleem aan te pakken.

"Onze kwetsbaarste natuurgebieden staan op omvallen", zegt Demmers. "Dat kunnen we allemaal zien aan de dode bomen en overwoekering door onder meer bramenstruiken. Dus verandering en tempo blijft nodig; de urgentie van het aanpakken van de klimaatcrisis en de natuurverslechtering worden niet kleiner van verkiezingen." Ze noemt het cruciaal dat de politiek deze problemen oplost, ook met de grote winst van de BBB bij de provinciale verkiezingen.

LTO

"Een belangrijke winst voor onze boeren en het vitale platteland,” zegt Sjaak van der Tak, voorzitter van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland (LTO). Volgens de LTO heeft de BBB met de uitslag "een aardverschuiving" veroorzaakt. "De samenleving laat zien hoeveel belang ze hecht aan een goede toekomst voor boeren en tuinders in Nederland. Deze uitslag laat zich maar op één manier vertalen: er moet ruimte komen voor realistische doelen en nieuw draagvlak voor het landbouwakkoord en de stikstofaanpak", stelt Van der Tak.

Agractie 

Met de monsterzege van BoerBurgerBeweging (BBB) maakt Nederland "een ruk naar redelijkheid, en zijn twee stoelpoten van het kabinet weggezaagd", reageert boerenactiegroep Agractie Nederland op de verkiezingsuitslagen. "Wanneer de coalitiepartijen hun wonden gelikt hebben en toch willen doorgaan met hun desastreuze plannen richting het Nederlandse platteland zullen wij niet rusten voor de laatste stoelpoten ook weggezaagd zijn", vervolgt de organisatie.

Agractie hekelde de afgelopen tijd de aanhoudende onduidelijkheid vanuit het kabinet op het gebied van nieuwe stikstofmaatregelen en plannen om boeren verplicht uit te kopen. De organisatie is dus erg tevreden met de overwinning van Caroline van der Plas van BBB.

Farmers Defence Force

Ook de Farmers Defence Force (FDF) is positief over de winst van BBB. "De burgers hebben laten zien dat ze de boeren ondersteunen en niet de coalitie. De komende dagen worden er weer heel wat Nederlandse vlaggen andersom opgehangen om de burgers te bedanken", reageert Sieta van Keimpema van FDF.

FDF hield vorige week nog een grote demonstratie in het Zuiderpark in Den Haag. Die protestactie was niet alleen om de boerenstandpunten naar voren te brengen over bijvoorbeeld het stikstofbeleid en de gedwongen uitkoop van boeren, maar ook om allerlei andere maatschappelijke problemen onder de aandacht te brengen.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.