Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boer Arie is groot Vroege (Weide)Vogels fan

  •    •  
21-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
976 keer bekeken
  •  

Van jongs af aan luistert Arie van den Berg, biologische melkveehouder in Midden-Delfland al naar Vroege Vogels Radio. Eerst in de grupstal met zijn opa en daarna met zijn vader. Nu vanuit zijn eigen melkput. Dit gebied met als grondsoort klei en veen, is bij uitstek een plek geschikt om melkvee te houden. Hij beweidt de percelen zoveel en lang mogelijk en maait ze verder als veevoederwinning voor de winter. In totaal heeft Arie rond de 90 melkkoeien. Op zoek naar een sterk ras heeft Arie diverse rassen en kruisingen rondlopen zoals de Montbéliarde, Fries-Holstein, Maas-Rijn-IJsselvee en Blaarkop.

Weidevogels

Boer Arie doet er alles aan om het leven van de weidevogels op zijn terrein zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Zo maait hij gefaseerd en half mei zet hij een plasdrasgebied van een halve hectare onder water, met behulp van een pomp op zonne-energie. Ook zet hij het peil op een gebied van vijftien hectare erg hoog zodat veel greppels vollopen. Als enthousiast weidevogelliefhebber laat hij ook graag anderen meegenieten van onder andere de grutto, scholekster, en kievit. Ook Vroege Vogels radio mocht met boer Arie mee op weidevogelsafari. Het is tijdens de tocht goed te zien hoe het land is opgedeeld in mozaïeken, weide waar wel of geen koeien grazen, dus ook percelen en delen van percelen die geheel met rust gelaten worden voor goed weidevogelbeheer. Het aantal weidevogels met vliegvlugge kuikens blijft constant in het gebied van Arie.

grutto!

© Ruben Smit

Biologisch boeren

Al 25 jaar boert Arie biologisch. En dat heeft hem zeker meer biodiversiteit opgeleverd. Maar ook anderen probeert hij te enthousiasmeren. Zo heeft hij in zijn gebied Midden-Delfland verschillende verenigingen mee helpen oprichten om boeren en burgers samen te brengen, om elkaars verhalen te horen. Acht jaar geleden startte Arie en zijn vrouw een kinderopvang. Met als gedachte om kinderen iets mee te geven over het buitenleven. Dit jaar stoppen Arie en zijn vrouw met boeren en zal zoon Bas het stokje over nemen. Daar heeft Arie alle vertrouwen in, alleen heeft hij wel zorgen over de toekomst van de landbouw in het algemeen.

Radio-uitzending

Arie van den Berg kwam op zondag 5 februari bij Vroege Vogels radio langs om eens te zien hoe het bij onze radio-uitzending eraan toe gaat. Hier kunt u het interview terugluisteren.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.