Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boeket aan voorjaarsflora bij de koning in Huis ten Bosch

  •    •  
02-05-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1124 keer bekeken
  •  

De bomen in het Haagse Bos mogen dan wel allemaal niet ontzettend oud zijn, de bosbodem ligt hier al duizenden jaren. De oude strandwal is perfect voor bijzondere voorjaarsbloeiers. En dat tapijt van bosanemonen heeft een koninklijk randje – die we ontdekken in de tuin van Huis ten Bosch.  

Planten van landgoederen

In de stad van ‘zand en veen’ zijn de zandgronden met prachtige bossen al eeuwen populair onder de rijkeren. Om landgoederen nog mooier te maken, plantten ze lang geleden bollenplanten aan. Deze staan ook bekend als stinzeplanten, het woord ‘stins’ verwijst naar de Friese term voor stenen huis.  

Stinzenplanten waren dus vooral rondom landgoederen te vinden, al kwamen deze hier lang niet altijd van ‘nature’ voor. Sommigen waren wel te vinden in Nederland, maar op heel specifieke plekken zoals de slanke sleutelbloem uit de Achterhoek. Andere soorten werden uit Zuid-Europa gehaald, zoals het sneeuwklokje.  

Begonnen bij de koning

In het Haagse Bos doet met name de bosanemoon het goed. Deze witte, soms lichtroze bloemen bloeien vanaf maart en bewegen met de zon mee. De oorsprong van deze bloem ligt misschien wel in de tuin van koning Willem-Alexander in Huis ten Bosch. In de tuin, die deels nog uit bos bestaat, staat het er vol mee.  

Zo vol staat het met de bosanemoon, zo verstopt is misschien wel de meest bijzondere voorjaarsbloeier van het Haagse Bos; de slanke sleutelbloem. Met een groeiplaats diep verstopt in het gewone bos in een vochtig hoekje houdt deze geel met groene plant stand.  

Meer over:

bosanemoon
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.