Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bodemvisserij geen bedreiging Noordzee

  •  
22-08-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
kabeljauwvissers_01.jpg
Stichting Wetenschappelijk Natuur en Milieubeleid noemt actie Greenpeace zinloos. Het grootste deel van de Noordzee wordt niet bevist met de zogeheten boomkor. Slechts 2 procent van het oppervlak wordt meer dan vijf maal per jaar bevist met deze sleepnetten, maar dat blijkt juist te leiden tot meer bodemleven, zo heeft onderzoek van het Nederlands Instituut voor Visserijonderzoek RIVO (tegenwoordig IMARES) in Wageningen en de Universiteit van Wales in Bangor aangetoond.
Om die reden noemt de Stichting Wetenschappelijk Natuur en Milieubeleid (SWNM) de actie van Greenpeace om rotsblokken tegen bodemvisserij in de Noordzee te storten zinloos voor de natuur en schadelijk voor de Nederlandse visserij.
Volgens de stichting is de stelling van Greenpeace dat de Noordzeebodem wordt vernietigd door bodemvisserij ongegrond. Het RIVO heeft becijferd dat 70 procent van de Noordzee nooit door boomkorschepen wordt bevist. Van de andere 30 procent wordt de helft slechts eens per vijf jaar bevist. Bij de 2 procent die regelmatig wordt bevist, blijkt het bodemleven juist meer divers dan in andere gebieden. Volgens twee wetenschappelijke onderzoeken uit 2001 en 2008 komt dat doordat bodemberoering voor meer voedsel zorgt, met name voor schol. Dezelfde onderzoeken tonen aan dat bodemdieren in gebieden met veel getijdenwerking zoals de zuidoostelijke Noordzee weinig gevoelig zijn voor visserij. Ook de stelling dat de boomkor de bodem omwoelt is niet correct. Bij deze vorm van vissen trekken de netten niet door de bodem, maar schrapen een laagje van 2 tot 3 millimeter sediment van de bodem af. De bodemdieren die hier leven ontsnappen via de wijde gaten of gaan snel weer overboord. Volgens SWNM is de invloed daarom verwaarloosbaar vergeleken met die van getij en stormen. Daarbij worden grote hoeveelheden zand en grind heen en weer bewogen.
Greenpeace stortte vorige week vanaf haar schip twee tot drie ton wegende rotsblokken op de bodem van de Noordzee ten noordoosten van Groningen. Volgens haar om dit gebied te beschermen tegen de in haar ogen schadelijke bodemvisserij. Volgens SWNM wordt in dit deel van de zee niet eens met de boomkor gevist. Alleen kleinere boten vissen hier met sleepnetten op garnalen. Als die netten achter een rotsblok blijven hangen, trekken de bootjes zichzelf om en ontstaan levensgevaarlijke situaties.
De Stichting WNM is opgericht door vissers, biologen en andere wetenschappers om onafhankelijk wetenschappelijk onderzoek te financieren en te stimuleren. Zo wordt momenteel onderzoek verricht naar de desastreuze gevolgen van het verwijderen van fosfaten uit wasmiddelen. Hierdoor is in de zeeën een enorm voedseltekort ontstaan. Medicijnresten in het afvalwater en fosfaatdodende stoffen in de nieuwe generatie wasmiddelen zorgen voor forse vervuiling en zijn volgens SWNM schadelijker dan elke vorm van visserij.
Bron: www.swnm.nl

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor