Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bodemtransplantaties helpen heideherstel

18-07-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Westerheide

© Westerheide, fotograaf LeenEus

Wanneer oude landbouwgrond wordt omgevormd tot natuur, kan het helpen om een laagje grond uit de gewenste natuur 'te transplanteren' naar het nieuwe gebied. Dat ontdekten onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie. In de Reijerscamp bijvoorbeeld, vlakbij Ede, deden ze een experiment waarbij een deel van de oude landbouwgrond alleen werd afgegraven, en een ander deel daarna ook nog een laagje grond uit een heideterrein kreeg. Op de foto staan onderzoekers Jasper Wubs (in het getransplanteerde deel) en Elly Morriën (in het afgegraven deel). Ook al bloeide de hei ten tijde van deze reportage nog niet: het verschil is evident. In het getransplanteerde deel slaat de hei veel eerder aan.
Op deze site legt het NIOO alles uit over bodemtransplantaties.
Bodemherstel

© Rob Buiter

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.