Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bodemdierendagen gaan van start: maak kennis met de onderburen

  •  
23-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
271 keer bekeken
  •  
image001

Maak kennis met je onderburen’

© Illustrator: Djenné Fila

Klaar voor de start? Graven maar! Tijdens de 8e editie van de Bodemdierendagen zoeken mensen in het hele land als citizen scientist mee naar dat onmisbare leven onder onze voeten. Dit jaar met speciale aandacht voor de bodemdieren in de stad. Maak kennis met je ‘onderburen’ tijdens een bodemdierensafari tussen vrijdag 23 september en woensdag 5 oktober. Doe jij ook mee? 

Onderburen 

Bodemdieren zijn onmisbaar voor een gezonde aarde. Toch lopen we daar meestal aan voorbij – zonder aandacht voor die vaak onzichtbare en minder aaibare ‘underdogs’ onder de grond. Tijdens de Bodemdierendagen worden daar verandering in gebracht door letterlijk en figuurlijk kennis te maken met de onderburen en de waarnemingen in te sturen.

Deelnemers kunnen op zoek gaan naar bodemdieren in hun eigen tuin, het park om de hoek, op het schoolplein of zelfs op het balkon.

rolpissebed_604a62c4a7f67_large

Rolpissebed

© Daksaya

Tiny Ten

De Tiny Ten zijn de 10 soorten die door iedereen worden gevonden tijdens hun zoektocht: van mieren en pissebedden tot regenwormen en duizendpoten. Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW), Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit berekenen met die waarnemingen het cijfer voor de biodiversiteit op alle plekken – en de landelijke Bodemdieren Top 3.

gewonesatermier

de gewone satermier

© Theodor Heijerman

Droogte 

Omdat de zomer van 2022 zo ontzettend droog en warm was, is het nu de vraag hoe het met de bodemdieren gesteld is. Welke dieren hebben hieronder geleden, welke hebben ervan geprofiteerd misschien of hebben zich al kunnen herstellen?

Onderkruipsels

Ook is er elk jaar een unieke, officiële bodemdieren-waarneming ergens in Nederland. Dit keer vindt die plaats in het hart van een stad: namelijk de tuin van het Rijksmuseum in Amsterdam. Daar gaat heel toepasselijk op 30 september de tentoonstelling ‘Onderkruipsels’ van start, over de groeiende waardering van kleine beestjes in de kunst in de loop der eeuwen.

Doe jij ook mee aan de bodemdierentelling? Kijk op de website van Bodemdierendagen voor meer informatie.

Download hier de zoekkaart!

Ook op Terschelling gingen we met bodemdierexpert Matty Berg op zoek naar bodemdieren en kwamen daar heel veel pissebedden tegen. Bekijk het fragment 24:00!

Bron: Bodemdierendagen | NIOO-KNAW

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.