Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bodemdieren als bouwstenen

  •  
24-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bodemdieren.jpg
Niet alleen regenwormen of mollen, maar ook termieten, springstaarten en zelfs zeevogels zijn belangrijk voor de bodem. Deze zogenaamde 'biobouwers' dragen onder meer bij aan de bodemvruchtbaarheid.
vanaf deze week bekleedt ecoloog Matty Berg de leerstoel 'bodemfauna en natuurlijke ecosysteem dynamiek’ aan de Universiteit Groningen. Als professor gaat hij de komende jaren de manier onderzoeken waarop interacties tussen ondergrondse fauna en het bodemecosysteem bepalend zijn voor het voortbestaan van beiden. 
Biobouwers
Prof.dr. Matty Berg breekt vooral een lans breken voor een specifieke groep van bodemfauna, de biobouwers, die een onderkende maar zeer essentiële bouwsteen vormen in de organisatie van ecosystemen. Bodembiobouwers veranderen hun leefomgeving, de bodem, wat van voordeel is voor henzelf en andere soorten. Een voorbeeld zijn regenwormen en kwelderspringers die door graafactiviteit structuur geven aan de bodem. Hiermee maken zij de bodem geschikt voor andere bodemorganismen die niet de mogelijkheid hebben om te graven. Bovendien is de structuurverbetering door omwoeling mede bepalend voor bodemvruchtbaarheid en optimale groei-omstandigheden voor planten en daarmee onze voedselproductie.
Volgens Berg veranderen bodembiobouwers hun leefomgeving, de bodem, wat van voordeel is voor henzelf en andere soorten. Hij gaat vooral onderzoek doen naar kwelderspringers op Schiermonnikoog.
kwelder_dikkenberg
Schiermonnikoog - fotograaf dikkenberg 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.