Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bodem schoner door mest

  •  
25-06-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bemesten.jpg
Arcadis, agrarisch bedrijf Van den Hengel en de provincie Utrecht stappen in een test van twee jaar om de bodem op een vernieuwende manier te bemesten.
Het doel van de test is duurzaam bodemgebruik door bemesting met langzaam werkende steenmeelmengsels van natuurlijk voorkomende gesteenten en ertsen. Duurzaam bodemgebruik heeft drie grote voordelen: het leidt tot stabiele productie van gezonde gewassen, het is goed voor grond- en oppervlaktewater en het beperkt de uitstoot van CO2.
Stabiele productie van gezonde gewassen
Het project richt zich op ‘Compost op Maat’ ofwel compost met bijmenging van steenmeelmengsels specifiek gericht op de wensen van de boer. Gesignaleerde specifieke tekorten in de bodem van bulk- en sporenelementen worden bij ‘Compost op Maat’ aangevuld door het gebruik van een combinatie van natuurlijke meststoffen. Uitgangsgedachte van het project is dat door herstel en optimalisatie van de bodem mineralogie en chemie met steenmeelmengsels en compost, de bodembiologie versterkt wordt waardoor het zelfherstellend en stikstofvastleggend vermogen toeneemt. Dit leidt tot een stabiele productie van vitale gewassen.
Voordelen voor grond- en oppervlaktewater
Bijkomend voordeel is dat door het vermijden van het gebruik van snelle meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen drastisch minder uitspoeling van nutriënten en chemicaliën optreedt naar grond- en oppervlaktewater.
Beperking uitstoot van broeikasgassen
Op vier manieren wordt de uitstoot van broeikasgassen beperkt. Ten eerste door de toepassing van steenmeel van natuurlijke gesteenten en ertsen wordt op de productie-energie van kunstmest en landbouwchemicaliën bespaard. Daarnaast wordt bij vervanging van kalk door silicaten per ton kalk 440 kg CO2 uitstoot vermeden. Ten derde verhogen silicaten het CO2 vastleggend vermogen van de bodem. Het laatste punt is dat het land minder vaak bemest hoeft te worden door gebruik te maken van langzaam werkende meststoffen.
 
Bron: Provincie Utrecht

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor