Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blue Energy

  •  
07-12-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cover_Terra_Noordzee_energiebron.jpg
Noordzee als energiecentrale
Getijdencentrales, kunstmatige stuwmeren op zee, blue energy: over de mogelijkheden om energie uit de Noordzee te halen, bestaan talloze ideeën. Vooralsnog staan ze in de kinderschoenen.
De Noordzee, met zijn grote olie- en aardgasvoorraden, is een belangrijke energiebron. Binnen afzienbare tijd zijn die voorraden op. Maar ook dan blijft de Noordzee belangrijk voor de energievoorziening. Niet alleen voor het opwekken van elektriciteit, ook voor de tijdelijke opslag en het transport ervan. Voorlopig is wind nog de belangrijkste energiebron.
Nederland wil tot 2020 in de Noordzee 6.000 Megawatt aan windmolenvermogen opstellen. Sommigen schatten dat voor de hele Noordzee 40.000 Megawatt haalbaar is.
Getijdencentrales
Maar volgens velen kan op, in en uit de Noordzee op nog veel meer manieren energie worden gewonnen. Visionaire voorstellen te over. Zoals elektriciteit met getijdencentrales of golfslagcentales. Bij Engeland en Portugal liggen enkele golfslagcentrales, de Franse getijdencentrale bij Saint Malo is al veertig jaar oud.
Ook het temperatuurverschil tussen koud diepzeewater en het warme zeeoppervlak is met zogenoemde OTEC-technieken om te toveren tot elektriciteit. Recenter zijn proeven met elektriciteitswinning op het scheidingsvlak tussen zoet en zout water en experimenten met biodieselproductie uit algenteelt op zee.
Op papier heeft duurzame energieproductie op zee goede kaarten. Oceanen vormen een onuitputtelijk reservoir van zonne-energie, waterkrachten en zeebodemschatten. Er is volop ruimte, ook voor energie-opties die risico’s met
zich meebrengen.
Stormschade
Anderzijds moet de opgewekte energie een lange weg afleggen naar de gebruiker, via kabels of buizen. Daarbij komen nog zaken als stormschade en corrosie en de kwetsbaarheid van zeeecosystemen. De Noordzee is bovendien maar een bescheiden kustzeetje. Vergeleken met de machtige oceanen gaat er weinig energie in om. Neem getijdencentrales. Aangedreven door het wassende en terugvloeiende water genereren de turbines daarin, als reusachtige fietsdynamo’s, elektrische stroom. Volgens Engelse milieuclubs kunnen golfslag- en getijdencentrales tot 20 procent van de Britse elektriciteitsbehoefte dekken. Maar dat vergt grote constructies, die vaak weer pijnlijke gevolgen hebben voor het milieu. Bovendien is het rendement van deze centrales beperkt.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor