Blog Groenland: Op weg
• 04-07-2012
• leestijd 2 minuten
Iedereen met een beetje oog voor vogels heeft ze wel eens op de stranden zien dribbelen: drieteenstrandlopers. Deze leuke vogeltjes zijn bijna het hele jaar door te zien op de Nederlandse stranden. Ook in mei zoals het onderstaande filmpje op Vlieland laat zien. Toen bevonden de in Afrika overwinterende drieteenstrandlopers zich nog in Nederland, nu zijn ze onderweg naar hun Arctische broedgebieden. Net als wij, wij reizen nog deze maand de vogels achterna naar Groenland.
Toendra van Groenland
Drieteenstrandlopers bouwen begin juni een nestje op de toendra van Groenland. Na een broedperiode van iets meer dan drie weken komen de jongen uit, behalve als er tussentijds een poolvos langskomt die de eieren van de strandlopers uit het nestje rooft. Drieteenstrandlopers broeden als een paartje maar ook soms in hun eentje. Eerder onderzoek heeft namelijk laten zien dat drieteenstrandlopers hun partner soms met de eieren laten zitten. Ze hoeven dan geen energie te steken in het broeden en het grootbrengen van de kuikens op de koude toendra. Het is een listige truc van de vertrekkende ouder die alweer lang en breed op het Nederlandse strand zit als zijn/haar partner nog de eieren bebroed. Wij vermoeden dat achterblijvende vogels meer moeite hebben om hun legsel verborgen te houden voor vossen doordat ze vaker hun nestje moeten verlaten om voedsel te zoeken. Wij zijn deze zomer op Groenland om te bestuderen of de aanwezigheid van poolvossen een rol speelt in de keuze van drieteenstrandlopers om alleen of gezamenlijk als een paartje te broeden.
Minder succesvol?
Zijn alleenstaande drieteenstrandlopers inderdaad minder succesvol dan de samenwerkende paartjes? En hoe onderzoek je dat? Wat komt er eigenlijk allemaal kijken bij dergelijk veldonderzoek op de afgelegen en uitgestrekte toendra van Groenland?
Graag laten wij jullie deze zomer meegenieten van ons onderzoek en ons verblijf op Groenland.
Dit blog is van onderzoeker Jeroen Reneerkens van de Rijksuniversiteit Groningen en student-onderzoeker Stefan Sand van de Wageningen Universiteit in samenwerking met Vogelbescherming Nederland.