Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blog Groenland: onderzoek

  •  
28-07-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
drieteenstrandloper_03.jpg
Nu alles er op wijst dat het dit jaar dan eindelijk zo ver is, een lemmingenpiek, heeft dat ook consequenties voor ons onderzoek.  Het is een uitstekende mogelijkheid om te bekijken of er uitgerekend  dit jaar veel nestverlating zal plaatsvinden. Drieteenstrandlopers hebben een uniek broedsysteem en legsels worden zowel samen als alleen uitgebroed.
Het vermoeden bestaat dat drieteenstrandlopers vaker in hun eentje een legsel uitbroeden als de predatiedruk laag is en de eieren dus niet worden opgegeten door roofdieren. Drieteenstrandlopers bebroeden hun legsels van vier eieren als paartje (mannetje en vrouwtje om de beurt) of alleen. Dat laatste komt voort uit het snel, door een van de ouders, verlaten van het legsel. Die verlaat de ander en laat deze dus zitten met de broedzorg. Een verstandige keuze omdat de vertrekkende ouder dan weinig energie hoeft te besteden aan het uitbroeden van de eieren in een koude omgeving, de middagtemperatuur ligt hier nu namelijk nog steeds rond het vriespunt. Dit zou de overlevingskansen van de vertrekkende vogel kunnen verhogen.
Echter de vraag is of het legsel wel in veilige handen is bij de achterblijvende vogel? Eerder onderzoek liet zien dat steltlopers die met zijn tweeën een legsel bebroeden een groter broedsucces hadden dan vogels die dat alleen doen. We zullen hier op Groenland onderzoeken of de eitjes van alleenbroedende vogels vaker opgegeten worden dan die van samenbroedende vogels. Als dat zo is, zouden drieteenstrandlopers er misschien wijs aan doen om alleen te vertrekken als de predatiedruk laag is. Dit jaar zou zo’n jaar kunnen zijn, omdat de vossen zich op lemmingen zullen richten en weinig moeite zullen doen om de drieteenstrandlopereitjes te zoeken. Een uitstekende uitgangspositie voor het onderzoek!
Volg de blog ook via Vogelbescherming Nederland .
Dit blog is van onderzoeker Jeroen Reneerkens van de Rijksuniversiteit Groningen en student-onderzoeker Stefan Sand van de Wageningen Universiteit in samenwerking met Vogelbescherming Nederland.
Kijk hier voor meer informatie over het drieteenstrandloperonderzoek van Jeroen Reneerkens en Stefan Sand.
Foto: ruudsharp
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.