Bloemrijke graslanden in opmars
• 21-08-2015
• leestijd 1 minuten
Ze horen tot de soortenrijkste, maar ook zeldzaamste natuur van ons land: de bloemrijke weides. Met de befaamde kalkgraslanden in Zuid-Limburg voorop. Ooit waren daar misschien wel een paar duizend hectares, maar dat is tot aan het begin van deze eeuw teruggelopen tot niet meer dan 25. Maar er is goed nieuws!
Deze week is een grote stap gezet bij een natuurontwikkelingsproject in de ENCI-groeve in de Sint Pietersberg bij Maastricht. Een grote berg met vuursteenafval is afgedekt met kalkrijke mergelgrond. Daar wordt nu maaisel op gebracht van mooie bloemrijke graslanden uit de wijde omgeving. Gebiedjes van het Limburgs Landschap, Natuurmonumenten en zelfs naburige Belgische terreinbeheerders worden in deze tijd toch al gemaaid, want de grond moet arm blijven voor veel bloemen. Het hooi wordt niet aan de koeien gevoerd, maar uitgestrooid op de kale kalkgrond in de groeve. Surrealistische beelden van grote mergelmachines en cementfabrieken van ENCi op de achtergrond, in dat on-Nederlandse canyonlandschap. Naast één van de vijftig meter hoge steilwanden rijdt een tractor met hooiwagen die de woestijnachtige bodem met een laagje maaisel bedekt.
Mooi zicht op de ENCI groeve. Fotograaf Tweebink.
Zeven jaar geleden was Vroege Vogels ook al bij de allereerste "maaisel-transplantatie". Toen werd een eerste proef gedaan op de Bemelerberg: de mestrijke toplaag van twee hectares werd afgeplagd en daar bovenop kwam maaisel dat 15 kilometer verder was geoogst. Van het allermooiste kalkgrasland van Nederland: de Berghofweide.
Deze week zijn we bij het Pietersberg-project en we kijken terug naar de Bemelerberg.