Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blijdorp vangt zeeschildpad op die bij Walcheren in net zat

  •  
23-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
99 keer bekeken
  •  
kemps-schildpad_Publiekdomein

Kemps schildpad

© Publiek domein, Wikipedia

Diergaarde Blijdorp in Rotterdam vangt een Kemps Ridley zeeschildpad op, die vissers in hun netten aantroffen voor de kust van Walcheren. Het dier was flink uit koers geraakt, want de ernstig bedreigde soort komt normaal gezien alleen voor in de wateren van de Golf van Mexico, aldus de dierentuin. Het is de bedoeling dat de zeeschildpad over een jaar weer wordt uitgezet bij Florida, als het dier dan voldoende is aangesterkt.

Zeeschildpad in het net

Kemps Ridley zeeschildpadden zijn pas zeven keer eerder in Nederland aangespoeld tussen 1954 en 2021. Van de zeven strandingen zijn twee dieren weer succesvol uitgezet, aldus Blijdorp. De schildpad die vrijdag is gevangen heeft een beschadigd schild, maar is volgens de dierentuin verder alert en actief. Het dier kan mogelijk over een aantal weken in het mangrovegedeelte van het Oceanium rondzwemmen.

schildpad

Kemps Ridley Zeeschildpad gevangen bij Walcheren

© Blijdorp

Blijdorp kreeg de zeeschildpad via het Reddings Team Zeedieren, dat de vissers inschakelden. Blijdorp is de enige plaats in Nederland die zeeschildpadden mag opvangen. Het dier verblijft nu achter de schermen in quarantaine. Kemps Ridley zeeschildpadden zijn de kleinste soort onder de zeeschildpadden, maar hebben nog altijd een schild van zo'n 75 centimeter lang. De soort is in kritieke staat.

Bron: ANP

Meer over:

zeeschildpad
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.