Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blij met metselbij

  •  
15-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3242 keer bekeken
  •  
Rosse_Metselbij.jpg
In Nederland komen steeds meer metselbijen voor. Metselbijen maken hun nest op allerlei plaatsen: in holle plantenstengels maar sommige zelfs in een leeg slakkenhuisje! Metselbijen zijn ontzettend goede bestuivers en zijn graag geziene gasten in de boomgaarden. Ook staan metselbijen bekend om hun vredelievend gedrag. Daarbij zijn ze net als de "gewone" bijen heel erg nuttig voor de bestuiving van bloemen.
Het is metselbijentijd. Voor juni moeten ze hun nestjes gebouwd en gevuld hebben met het nieuwe nageslacht. Als bouwmateriaal gebruikt de metselbij leem dat met speeksel en water week wordt gemaakt en in de vorm van 2 mm grote kogeltjes naar het nest wordt gedragen. Daar wordt het dan als een soort cement verwerkt. Vrouwtjes van deze soort bouwen hun nesten in langwerpige holle ruimten zoals open voegen , gaten in kozijnen, onder dakpannen, verlaten keverholletjes en boomstronken. In deze ruimten beginnen ze achteraan met een kleine ruimte die ze vullen met stuifmeel en nectar waarin vervolgens het eitje wordt gelegd. Daarna metselen ze deze ruimte dicht waarna het volgende eitje wordt gelegd op dezelfde manier. Zo metselen en bouwen ze door tot de hele ruimte is gevuld.
De eitjes die zijn gelegd komen na enkele dagen uit en na enkele verpoppingen (voor de winter) komen de nieuwe metselbijen uit. Deze metselbijen blijven echter in hun nest tot na de winter. De eitjes worden er niet zo maar ingelegd. Het vrouwtje legt in de eerste broedcellen vaak eitjes die als dochter uitkomen, de laatste eitjes zijn mannetjes. Deze mannetjes maken dan eerst de weg vrij voor de vrouwtjes.
De metselbij is eenvoudig te lokken door in de tuin een oude boomstronk te plaatsen met geboorde gaten van 0,5 tot 0,8 cm. Je kunt ook nestkastjes kopen voor deze bijtjes. Vaak zijn het bundels van riet of bamboe in een houder geplaatst. Er zijn verschillende te koop maar zorg er altijd voor dat het uiteinde van de stengel dicht is.
Foto Rosse metselbij: tinyvdmeer. Kijk voor meer foto's van deze fotograaf in Vroege vogels fotogalerij.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor