Bleker wil meer weten over de bruinvis
• 24-11-2011
• leestijd 2 minuten
Ga aan boord van de vissersschepen kijken hoe het zit met de ongewenste bijvangst in de netten, als bijvoorbeeld de bruinvis. Staatssecretaris Henk Bleker (Natuur) nam woensdag deze aanbeveling over van deskundigen die hem het bruinvisbeschermingsplan aanboden. Hij hoopt dat zo op korte termijn duidelijk wordt of de visserij een rol speelt in het aanspoelen van de dode bruinvissen.
Bijvangst
De onderzoekers Kees Camphuijsen en Marije Siemensma schatten dat de helft van de 300 tot 500 bruinvissen die elk jaar dood aanspoelen, verdronk in vissersnetten. Ook is het volgens de twee walvisdeskundigen -de bruinvis is een kleine walvissoort die al van oudsher in de Nederlandse wateren voorkomt -, nodig om uit te zoeken of de dieren ook reageren op harde geluiden, bijvoorbeeld heien voor windmolens of explosies. Om zeker te weten dat de juiste onderzoeksvragen worden gesteld gaat een wetenschappelijke begeleidingscommissie vanaf nu het onderzoek naar de bruinvis strikt controleren
Comeback
Getalsmatig is de bruinvis sinds 2005 bezig aan een comeback, maar deskundigen en ook Bleker vinden het te gemakkelijk om te zeggen dat het dus wel goed zit met deze beschermde soort die in de jaren '60 en '70 van de vorige eeuw bijna uitgestorven leek. In 2005 bleken de bruinvissen vooral in het zuidelijk deel van de Noordzee voor te komen, terwijl ze in 1994 nog noordelijker vertoefden.
Aanbevelingen
Bleker beloofde dat hij gaat zorgen dat de aanbevelingen worden overgenomen. ,,In het visserijbeleid hechten we erg aan wetenschappelijk onderzoek. Dat moet nu ook gelden. Hier moeten we goed mee omgaan. Als je eenmaal onder de kritische grens komt, herstelt de bruinvispopulatie niet zomaar meer.'' Vissen met zogeheten staandwantnetten tolereert Bleker alleen aan de zuidzijde van de Waddeneilanden. Aan de noordkant van de eilanden gaat hij deze visserij niet toestaan.
Bron: ANP