Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bleker voor de rechter om Hedwigepolder

  •  
25-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
hedwigepolder.jpg
Maandag buigt de rechter zich over de nalatigheid van de Nederlandse Staat bij het natuurherstel in de Westerschelde. Al in 2005 werden de handtekeningen gezet, maar nog steeds is er helemaal niets gebeurd. Vogelbescherming Nederland eist daarom onmiddellijke start van alle procedures die nodig zijn om te komen tot ontpoldering van 600 hectare in de Westerschelde, inclusief de Hedwigepolder. In 2014 moet alles gereed zijn. De natuur kan niet langer wachten.
Afdwingen
Na het jarenlang niet nakomen van afspraken en het lanceren van inferieure alternatieve plannen door staatssecretaris Bleker is Vogelbescherming Nederland het traineren van het natuurherstel in de Westerschelde door de Nederlandse Staat zat. Vogelbescherming is daarom naar de burgerrechter gestapt om natuurherstel in de Westerschelde door middel van ontpoldering af te dwingen. “Als dit kabinet niet het lef heeft om dit internationaal belangrijke natuurgebied te redden, doen wij het”, aldus directeur Fred Wouters van Vogelbescherming.
Verantwoorden
De Nederlandse Staat moet zich inmiddels al op drie fronten verantwoorden voor het niet nakomen van de afspraken uit 2005. Bij Europa (ingebrekestelling door de Europese Commissie), bij het Internationale Hof van Arbitrage (procedure aangespannen door de Vlaamse regering) en vandaag dus bij de Nederlandse burgerrechter, op verzoek van Vogelbescherming Nederland. Demissionair staatssecretaris Bleker gaf in het parlement al eerder aan dat Nederland juridisch geen poot heeft om op te staan. Maar zelfs dat inzicht leidde niet tot het ondernemen van actie. Vogelbescherming twijfelt er dan ook niet aan dat de rechter zich ondubbelzinnig zal uitspreken voor het zo snel mogelijk starten van het natuurherstel in de Westerschelde.
'Maat is vol'
Een jaar geleden zei directeur Fred Wouters: “Uit alle onderzoeken blijkt dat de natuur in de Westerschelde alleen hersteld kan worden door vergroting van de ruimte voor water door ontpolderen. Vorige kabinetten hebben hier meermaals toe besloten, er zijn handtekeningen onder overeenkomsten en verdragen gezet, onder meer met Vlaanderen en Europa.. Maar uitvoeren, ho maar. Nu deze regering uitstel op uitstel stapelt is voor ons de maat vol.” Hij zou het gisteren gezegd kunnen hebben. We zijn opnieuw een jaar verder en nog steeds zijn we geen millimeter opgeschoten. Feitelijk is het estuarium alleen maar kleiner geworden en holt de natuur in de Westerschelde achteruit. Het is daarom tijd dat de rechter zo snel mogelijk ingrijpt.
Tijdens de zitting van vandaag voelt de rechtbank partijen aan de tand en verzamelen de rechters alle informatie die nodig is om tot een uitspraak te komen. Dat vonnis wordt later dit jaar verwacht.
Grote belangen
Vogelbescherming is zeer terughoudend in het voeren van juridische procedures voor de bescherming van vogels en natuur. Alleen wanneer zeer grote natuurbelangen in het geding zijn, besluit de organisatie tot zulke stappen. Dat is nu het geval. De Westerschelde is een uniek getijdengebied en die getijdennatuur  is van levensbelang voor vele tienduizenden broedvogels, trekvogels en wintergasten. Door eerdere verdiepingen en inpolderingen is de natuur in de Westerschelde in zo’n rap tempo afgetakeld, dat zij nu letterlijk dreigt te verzuipen.
Bron: Vogelbescherming
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.