Bleker kijkt naar vergoeding gerooide tuinen
• 12-07-2012
• leestijd 2 minuten
Staatssecretaris Henk Bleker van Landbouw gaat samen met de gemeente Winterswijk kijken naar een schaderegeling voor tuinbezitters, die hun bomen en struiken zien verdwijnen wegens de vondst van boktorren aan de Beuzenes en de Meijerink in die plaats. Dat heeft Bleker donderdag toegezegd tijdens een bezoek aan de wijk, waar een kleine honderd tuinen gerooid moeten worden.
Verrast
Bleker en burgemeester Thijs van Beem van Winterswijk zijn ,,,aangenaam verrast'' door de zeer welwillende houding van de Winterswijkers. Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoritei (NVWA) die sinds donderdagochtend zoeken naar besmettingen zijn volop geholpen en zelfs van koffie en thee voorzien, aldus Van Beem.
Inspectie
Het kappen en weghalen van bomen, struiken en houtachtige gewassen begint donderdagavond al. De NVWA is naar verwachting tot zondag bezig met inspectie van het gebied, waarna mogelijk meer maatregelen nodig zijn.
Larven
In een straal van 500 meter rondom de vindplaats van de eerste boktorren geldt tot nader order een verbod op het vervoeren van snoeiafval, omdat daarin volwassen dieren, larven of eieren kunnen zitten. Als de NVWA in dit grotere gebied ook aantastingen in bestaand hout vindt moet daar ook worden gerooid. De dienst blijft het gebied de komende 4 jaar controleren.
Schuilhouden
Een Winterswijkse zag maandagavond een grote tor in haar tuin. Toen ze vermoedde dat het om een Aziatische boktor ging, belde ze onmiddellijk de gemeente, die het ministerie van Landbouw en de NVWA inschakelde. Tot donderdag werden zeven boktorren gevangen, maar het grootste gevaar van het ongewenste beestje schuilt in de vele larven, die zich jarenlang schuilhouden in ogenschijnlijk gezonde bomen.
Kaalvreten
Volwassen boktorren kunnen in een oogwenk onder andere kastanjes, esdoorns, appel- en perenbomen kaalvreten en zo grote economische schade veroorzaken. Het dier is in Nederland ongewenst en wordt daarom meteen uitgeroeid. De boktorren in Winterswijk zijn mogelijk met houten verpakkingsmateriaal meegelift vanuit China of Korea, waar ze van oorsprong voorkomen.
Bron: ANP