Blauwtong op 2200 boerderijen in EU
• 11-12-2006
• leestijd 2 minuten
De dierziekte blauwtong blijft zich hardnekkig uitbreiden in Nederland en andere EU-landen, ondanks de lagere temperaturen. Aanvankelijk was gedacht dat het vliegje dat de ziekte overbrengt door koude zou verdwijnen.
De Europese Unie telde ongeveer zeshonderd nieuw getroffen boerderijen tussen half november en vrijdag. De totaalstand dit jaar steeg daardoor naar 2200. Door de ziekte worden hoofdzakelijk schapen en koeien wat koortsig. Een deel van de veestapel sterft eraan. De blauwtongziekte dook deze zomer voor het eerst op in Noordwest-Europa.
In Nederland is het aantal boerderijen met blauwtong in een maand gestegen van 426 naar 447, zo blijkt uit een overzicht van de Europese Commissie maandag.
De meeste uitbraken zijn dit jaar tot dusver in Duitsland (850), gevolgd door België (691). Minder last van uitbraken hebben Italië (190) en Frankrijk (6).
De Franse minister van Landbouw Dominique Bussereau geeft de boeren die last hebben van de voorzorgsmaatregelen elk tot 3000 euro staatshulp. Hij reserveert hiervoor 7,5 miljoen euro. Ieder EU-land heeft hiertoe het recht, zonder dat Europees Commissaris Neelie Kroes (Concurrentie) ingrijpt.
Landbouworganisatie LTO-Nederland zei vorige maand te vrezen voor de export van schapen en geiten als de blauwtong niet uit Nederland verdwijnt.
Om de ziekte in te dammen zijn namelijk handelsbeperkingen ingesteld. Vervoer van herkauwers is grotendeels verboden in gebieden met een uitbraak. Voor de variant van het virus in Nederland (BTV-8) is geen vaccin beschikbaar.
Deskundigen wijzen erop dat dit type blauwtong minder dodelijk is dan varianten in Zuid-Europa. Uit onderzoek in België blijkt dat 1 procent van de runderpopulatie van een besmet bedrijf sterft. Voor schapen ligt dat sterftecijfer op 5 à 6 procent. ,,Veel minder dan in het zuiden van Europa waar gevallen bekend zijn van sterfte van 60 tot 70 procent bij schapen, tot zelfs volledige sterfte'', meldde een woordvoerder van het Belgische agentschap voor veilige voeding FAVV enkele weken geleden.
Bron:ANP