Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blauwe reiger inspecteert vleugel | Zelf Geschoten

  •  
13-02-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2183 keer bekeken
  •  

Een gek gezicht: deze blauwe reiger zit gebiologeerd naar zijn vleugel te kijken. Zitten alle veren nog goed? Gefilmd door Anita Ketel. Dat de blauwe reiger vroeger een schuwe vogels was valt nu bijna niet meer voor te stellen. Tegenwoordig vind je blauwe reigers in iedere stad en bezoeken ze helaas ook wel eens de vijver in je achtertuin!

Favoriete stek

De blauwe reiger zit vooral op een plek waar veel voedsel zit. Logisch natuurlijk, maar dit zijn vaak wel specifieke plekken. Zo moet het water ondiep zijn en zijn bomen onmisbaar voor het broeden.

blauwe-reiger-met-gevangen-kikker_6245d460bcbad_medium

Blauwe reiger vangt net een kikker uit de sloot.

© Rogieralbers

De specialiteit van de blauwe reiger is de sloot. Hier vindt deze vogel een breed menu met muizen, kikkers, vissen en grote insecten. De vraatzucht van de blauwe reiger kan ook in ons voordeel werken. Zo eten ze graag de exotische Amerikaanse rivierkreeft.

Van dichtbij bekijken

In de winter vind je de reiger in groepen in open polders waar veel sloten doorheen lopen. Dit levert een mooi gezicht top. Wil je hem van dichtbij zien? Ga dan in de stad kijken, hier zijn ze namelijk een stuk minder schuw. Bijzonder is dat er een wilde populatie in dierentuin Artis leeft die vooral de vis eten die voor de pinguïns en jan-van-genten is bedoeld.

Identiek 

Tussen februari en juni broeden blauwe reigers. De vrouwtjes en mannetjes hebben echter een identiek uiterlijk en zelfs voor de reigers is het moeilijk om de andere sekse te herkennen. Daarom gaat de hofmakerij gepaard met veel ceremoniële gebaren. Uit de reacties op zijn gebaren kan de reiger opmaken of hij met een mannetje of vrouwtje te maken heeft.

Reiger trekt naar de stad 

Tweelingbroers Kevin en Marvin heten niet alleen Groen, ze zijn het ook: ze dragen de natuur een warm hart toe en studeerden beiden biologie. In Vroege Vogels TV laten ze ons kennismaken met de blauwe reiger.

Meer over:

blauwe reiger
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.