Vroege Vogels

Blauwborst in het riet | Zelf Geschoten

  •  
15-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1109 keer bekeken
  •  

Met zijn blauwe borst en uitbundige zang is de blauwborst een opvallende verschijning in de vogelwereld. De blauwe borst is overigens alleen bij het mannetje te zien. Gefilmd door Eric.

Blauwe borst

Onder de kin van het mannetje zit een blauwe vlek met in het midden een kleinere witte vlek. Onder die blauwe vlek zorgt een zwarte band voor de begrenzing van dit vlak. Het vrouwtje heeft dus niet zo'n blauwe borst, maar ze heeft wel dezelfde oranjebruine staartbasis met een brede zwarte eindband en lichte wenkbrauwstreep als het mannetje.

bborst

Blauwborst (mannetje)

© Shirley Douwstra

bborst vrouw

Blauwborst (vrouwtje)

© kanjer

Perfecte habitat

De blauwborst leeft het liefst in natte, half open gebieden met veel insecten. Zo is de overgang van rietmoeras naar moerasbos de perfecte plek voor de vogel. Dit soort plekken vind je in de Oostvaardersplassen, Biesbosch en bij het Lauwersmeer. Omdat dit habitat de afgelopen jaren is toegenomen in Nederland, doet de blauwborst het ontzettend goed in ons land. De soort is daarom zelfs van de Rode Lijst afgehaald.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.