Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Blaffende ree komt op filmer af | Zelf Geschoten

  •  
07-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
10341 keer bekeken
  •  

Een opmerkelijke ontmoeting: tijdens een wandeling komt Gerwin Kets een groepje reeën tegen. “Plotseling maakt één van de reeën zich los van de groep en komt al blaffend naar mij en mijn honden toe rennen. Niet een klein stukje, maar all the way!” schrijft Kets. “Ik was vooral bang dat mijn honden erop af zouden proberen te gaan. Gelukkig waren die minstens zo verbouwereerd als ik.”

Maar waarom doet het ree dit? Deskundige Herzo van der Wal van Stichting Kenniscentrum Reeën denkt dat de jonge reebok komt kijken of dit een verloren gewaande soortgenoot is. 

Slechtziend

“Een ree ziet slecht”, legt Herzo uit. Als de filmer stilstond, leek hij misschien vanaf de grote afstand op een boomstam, en de honden op soortgenoten. Het ree kan wel beweging zien, en probeerde mogelijk contact te leggen. Dat moet hij doen door dichterbij te komen en de aandacht te trekken door te blaffen.  

e95c2cf7e4cbe39b07e9df7722ab830e

Jonge reegeit

© o.w.zijlstra

Contact zoeken

Hiermee hoopt het reebokkalf dat zijn soortgenoot op hem reageert. “Als dat niet gebeurt, treedt een andere fase in: Het dier wordt voorzichtig en gaat om de 'mogelijke' soortgenoten heen lopen om zo geluiden, beweging en geur waar te nemen. Het resultaat daarna is toenaderen of het 'gevaar' afschudden,” schrijft Herzo. Een andere verklaring zou zijn dat het ree door mensen is opgevoed en daardoor toenadering zoekt. Maar omdat het dier er gezond uitziet, lijkt dit Herzo niet aannemelijk.

Blaffen

Het blaffen van een ree wordt ook wel 'schrikken' genoemd. Het is een laag, kort en hees geluid dat de ree maakt als hij iets bijzonders waarneemt. Als hij niet helemaal zeker is wat het is, blaft de ree om andere reeën te alarmeren of om de mogelijke indringer te imponeren. In deze video van Martijn van Veen is dit blaffen goed te horen. 

Met dank aan Herzo van der Wal van Kenniscentrum Reeën

Meer over:

zelf geschoten, ree
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.