Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bladblazers, biomassa, fenolijn en overige radio-onderwerpen

01-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
54 keer bekeken
  •  
bladblazersRS

De bladblazers van Spaarnelanden

© Tom van Spanje

Terreur van de bladblazer

Iedere herfst, zodra de bladeren vallen, is het weer een kabaal van jewelste. Tuinen en parken, straten en trottoirs: alles moet liefst zo snel mogelijk schoon. Bladblazers die op brandstof werken maken niet alleen veel lawaai, ze zijn ook vervuilend. Elektrische bladblazers zijn dan een behoorlijk alternatief, maar hebben voor de groenbeheerders ook flink wat bezwaren.

Louise Vet over biomassa

De European Academies Science Advisory Council (EASAC) stelde deze week dat het opwekken van energie met biomassa meer CO2-uitstoot oplevert dan kolen en gas. "Biomassa is een heel slechte energiebron", zegt hoogleraar Louise Vet, die namens de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen in de milieugroep van EASAC zit.
We zouden die subsidie echt veel beter kunnen steken in innovaties om zonne-energie direct op te slaan.” 

Nederland reserveert 11,4 miljard euro aan subsidie voor het bevorderen van biomassa-installaties. Volgens een inventarisatie van het AD staan er binnen een paar jaar 628 van deze centrales in ons land. Het kabinet ziet biomassa als een duurzame energiebron en wil daarmee de klimaatdoelen halen. 

Alexander Reeuwijk bespreekt buitenlandse natuurboeken

Onze boekencolumnist bespreekt deze week weer twee buitenlandse boeken. Allereerst Een reis om de wereld in 80 bomen van Jonathan Dori.  Drori maakt gebruik van de plantenwetenschap om te laten zien welke rol bomen kunnen vervullen in het menselijk leven. De reis voert onder meer naar de lindebomen op de Berlijnse Unter den Linden-boulevard, naar de boomklimmende geiten in Marokko en de allerhoogste sequoiabossen in Californië. 

Ook komt De Tuinjungle van Dave Goulson aan bod. Goulson laat zijn lezers meekijken in de fascinerende en soms ook krankzinnige wereld van deze ondergewaardeerde helden van onze tuin. Hij neemt ons mee op visite in de composthoop, laat ons gangen graven onder ons gazon en een duik nemen in de tuinvijver. Goulson beschikt over een grappige en lichtvoetige pen, maar toch is hij in ‘De tuinjungle’ ook bloedserieus. Onze tuin is bij uitstek de plaats waar we het contact met de natuur kunnen herstellen. En met maar een paar kleine aanpassingen maken we van onze tuinen een keten van kleine natuurreservaatjes, waar mensen, dieren en planten in harmonie samen kunnen leven.

Het Leudal in Midden-Limburg

In Midden-Limburg, ten noordwesten van Roermond, ligt een bijzonder natuurgebied: het Leudal. Ecoloog Phlip Bossenbroek en natuurfotograaf Hans Smulders zijn de auteurs van het onlangs verschenen boek ‘Het Leudal, beeld van een Midden-Limburgs beekdal’. Verslaggever Henny Radstaak vervolgt de wandeling met beide heren door het gebied.

Fenolijn

Luister zondag naar alle eerste- en laatstelingen op de Vroege Vogels fenolijn, op 035-6711338

Meer over het Feno-project bij De Natuurkalender

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor