Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Black Friday zet aan tot onnodig spullen kopen

theme-icon
Duurzaam leven
  •    •  
22-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
industrie magazijn spullen

© Pixabay

De huidige opwarming van de aarde en andere klimaatproblemen worden door een groot deel veroorzaakt door ons eigen consumptiegedrag. Aanpassing van onze leefstijl en ons gedrag kan aanzienlijk bijdragen aan het verlagen van de milieu-impact die voortkomt uit ons consumptiepatroon. Vrijdag barst de gekte die Black Friday heet weer los, een koopfestijn met grote aanbiedingen wat vaak leidt tot impulsaankopen. Milieu Centraal stelde aan ruim 500 Nederlanders de vraag of Black Friday nog van deze tijd is.

Maar liefst 1 op de 3 van de ondervraagden vindt Black Friday onzin, het zet aan om te veel onnodige spullen te kopen. Ongeveer de helft van de respondenten geeft aan alleen mee te doen omdat ze toch al de intentie hadden iets te kopen, er wordt gewacht op de aanbieding. Slechts 1 op de 10 Nederlanders kijkt uit naar Black Friday om nieuwe spullen tegen een scherpe prijs te kopen. Meer dan de helft van de Nederlanders maakt zich zorgen om overconsumptie, en 1 op de 4 Nederlanders doet niet mee aan Black Friday vanwege het milieu en klimaat. 

Impact van onze spullen

Huishoudens zijn door hun consumptiepatroon wereldwijd verantwoordelijk voor zo’n 65 à 70% van de emissies van broeikasgassen. De gemiddelde CO2-uitstoot van een Nederlands huishouden bestaat voor ruim 11% uit de spullen die we nieuw kopen. Voor alle nieuwe producten die gekocht worden, is energie nodig geweest en waardevolle grondstoffen om deze te maken. Ook het transport van deze producten heeft een aanzienlijke milieu-impact. Door minder nieuw te kopen, vaker voor tweedehands te kiezen of voor het delen en lenen van spullen, kunnen we de milieu-impact verlagen. Het koesteren van onze spullen, deze goed onderhouden en repareren, is één van de beste dingen die we voor het milieu kunnen doen.


‘Ons eigen gedrag en de keuzes die we elke dag maken dragen bij aan de producten en diensten die voor ons geproduceerd en geleverd worden. Verandert de vraag, dan verandert de markt. Dat vraagt van ons als consument een groot bewustzijn, want de hele dag door worden we omringd door koopprikkels’, vertelt Mariska Joustra, expert duurzaam consumeren Milieu Centraal.

Bron: Milieucentraal

Thema's:

theme-icon
Duurzaam leven

Meer over:

black friday
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.