Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

BirdLife kraakt Europese Unie

  •  
03-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
boszanger.jpg
De Europese Unie wil de achteruitgang van de biodiversiteit stoppen. Een mooie doelstelling, maar met de uitvoering van deze plannen vlot het niet, ondanks enkele veelbelovende eerste stappen. Dat concludeert Birdlife International in een recent rapport, waarin Nederland er niet goed van af komt.
Biodiversiteit in gevaar
De Europese Unie heeft een plan voor de natuur: de biodiversiteitsstrategie. Tegen 2020 moet die aanpak ervoor zorgen dat soorten niet meer uitsterven, moeten natuurlijke ecosystemen in de Europese Unie zich herstellen, en moet de biodiversiteit wereldwijd meer bescherming krijgen.
In de Europese Unie doen maar 17% van de soorten en habitats en 11% van de door de EU beschermde ecosystemen het goed. De andere staan onder druk, of gaan duidelijk achteruit, vooral door menselijke activiteit. Verontrustende cijfers, aldus BirdLife.
Natuur onvoldoende beschermd
BirdLife International, het wereldwijde samenwerkingsverband van natuur- en vogelbeschermingsorganisaties, concludeert in een recent online rapport dat er erg weinig vooruitgang wordt geboekt in het bereiken van de gestelde doelen. Wel is al 20% van het land binnen de Europese Unie zogeheten Natura 2000-gebied.De meeste lidstaten echter beschermen, beheren en monitoren deze natuurgebieden en de beschermde flora en fauna nog onvoldoende. Ook stellen zowel de EU als de lidstaten er onvoldoende geld voor beschikbaar.
Nederland: langzame leerling
Voor Nederland is positief dat er al 166 Natura 2000-gebieden zijn. Maar veel natuur binnen die gebieden staat er nog niet best voor. De meeste gebieden hebben nog steeds geen beheerplannen. Er is ook te weinig geld beschikbaar om iets te doen aan de gesignaleerde tekortkomingen. Het schrappen van de robuuste verbindingszones van de Ecologische Hoofdstructuur door het nu demissionaire kabinet brengt natuurherstel nog verder buiten beeld.
Onderhandelingen
De Europese Unie onderhandelt nu over hoe het geld uitgegeven gaat worden in de periode 2014 - 2020. De resultaten van die onderhandeling kunnen leiden tot een betere bescherming van de natuur. Maar of Europa die goede kans aangrijpt, is nog helemaal niet duidelijk.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor