Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bioloog Tijs Goldschmidt wint nu ook de P.C. Hooft-prijs 2023

  •  
22-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
570 keer bekeken
  •  
Tijs Goldschmidt (c) Rob Buiter

Tijs Goldschmidt

© Rob Buiter

De P.C. Hooft-prijs 2023 voor beschouwend proza wordt toegekend aan Tijs Goldschmidt. Dat werd bekendgemaakt in het Literatuurmuseum Den Haag. Dit jaar nog verscheen van Tijs Goldschmidt de essaybundel 'Wolven op het ruiterpad'. Het boek werd in oktober bekroond met de Jan Wolkers Prijs 2022 en behoort volgens zowel de Volkskrant als Trouw tot de beste boeken van 2022. 

Jury P.C. Hooft-prijs 2023

De jury beschrijft Goldschmidt als ‘een essayist pur sang’: ‘Hij schrijft nooit zomaar een populair-wetenschappelijke verhandeling, hij bedrijft literatuur. Hij formuleert elegant en bedachtzaam, is een meester van de lichte ironie en zijn formuleringen zijn helder belijnd, zichtbaar zorgvuldig gecomponeerd en van een soepele talige muzikaliteit.’ De jury van de P.C. Hooft-prijs bestaat uit Maxim Februari, Mirjam van Hengel, Sinan Çankaya, Daniël Rovers en Sana Valiulina.

‘Een meester van de lichte ironie’

In het juryrapport wordt Goldschmidt geroemd om zijn ‘buitengewoon diverse oeuvre’ en om zijn taal: ‘Als essayist is hij een verteller die weet dat inhoud en vorm hand in hand gaan. Hij is een meester in het verschuiven van accenten, het leggen van onverwachte relaties en het opkloppen van sleetse verbanden.’ De jury karakteriseert hem als ‘een eenling die op allerindividueelste wijze steentjes gooit in het culturele water dat hem omringt’ en merkt op dat Goldschmidt minder familie is ‘van schrijvende wetenschappers als Frans de Waal en Charles Darwin dan familie van essayisten als Rudy Kousbroek en Willem Jan Otten.’ Het juryrapport besluit met een lofzang op Goldschmidts ‘speldrift’: ‘Zijn ernstige overgave aan het plezier van denken, associëren, waarnemen en bestuderen; het pogen, verwijlen en kijken als uitgangspunt voor het schrijven: op de bodem van Goldschmidts meer vol onderzoekingen en verhalen ligt, geheel vanzelfsprekend, de P.C. Hooft-prijs voor hem klaar.’

Zelf is Goldschmidt blij verrast: ‘Het is, helemaal afgezien van mezelf, een grote erkenning als je deze oeuvreprijs mag ontvangen. De P.C. Hooft-prijs staat bij mij hoog aangeschreven. Talloze schrijvers die ik heel goed vind, hebben hem gekregen. Ik kan eigenlijk nog niet geloven dat deze eer mij nu ook ten deel valt.’

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.