Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Biodiversiteit in Bhutan

28 dec 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Vincent kalkman in Bhutan naturalis

© Vincent kalkman, Foto: naturalis

Van nachtvlinders tot bijen en orchideeën. Een groep Nederlanders brengt sinds enkele jaren de natuur in kaart in het Aziatische bergstaatje Bhutan. Inmiddels zijn er boven de 1000 nieuwe soorten voor het land ontdekt en zelfs een flink aantal nieuwe soorten voor de wetenschap. Zo werd een nieuwe libel vernoemd naar de kroonprins van het land. De onderzoekers van het Leidse instituut Naturalis zijn intussen een beetje beroemd in Bhutan.
De Nederlanders zijn in het Aziatische land betrokken geraakt omdat er behalve over zoogdieren en vogels tot voor kort weinig kennis was over de natuur. Zeker niet over het voorkomen van insecten.

In kaart brengen

Bhutan, ingeklemd tussen China en India, was tot eind jaren zeventig nog volledig afgesloten van de buitenwereld. Sindsdien maakt het land een snelle ontwikkeling door, ook op het gebied van bijvoorbeeld de duurzaamheid in de landbouw. Om goed aan biologische bestrijding te kunnen doen moet je kennis hebben van plaagdieren en hun vijanden. Met dit Nederlands-Bhutaanse onderzoek worden die nu in kaart gebracht.
Het zoeken naar soorten is niet altijd even gemakkelijk. Om insecten te kunnen bestuderen moeten er dieren gedood worden en dat is zeer omstreden in het Boeddhistische land. Een boeddhist is tegen het doden van dieren.
In Vroege Vogels is Vincent Kalkman te gast, van EIS Kenniscentrum Insecten en Naturalis. Hij coördineert het Nederlandse onderzoek in Bhutan.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar