Vroege Vogels

Vang de kat: buitenpoes of binnenkater

  •  
22-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
9415 keer bekeken
  •  
Kat_Henk57.jpg

© Fotograaf: Henk57

Het is een discussie die al jaren gaande is: moeten we katten binnen houden opdat ze geen slachtoffers kunnen maken in de natuur? Om een duidelijk beeld te krijgen hoeveel katten Nederland daadwerkelijk telt heeft minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten om bij katten een chipplicht in te gaan voeren. Zodat zoekgeraakte katten sneller met hun eigenaar kunnen worden herenigd en  zal het makkelijker worden om zwerfkatten zonder eigenaar aan te pakken.

Volgens het ministerie zijn er in Nederland zo'n 2,9 miljoen huiskatten en de schattingen over het aantal zwerfkatten lopen sterk uiteen. Per jaar worden zo'n 60.000 katten als vermist opgegeven.

Huiskat thuiskat

De stichting Huiskat Thuiskat pleit voor het binnen houden van katten. Volgens de stichting is het naar buiten laten onwettig omdat het in strijd is met de natuurwetgeving waardoor vogels en andere dieren bescherming dienen te hebben. De actiegroep diende afgelopen jaar een handhavingsverzoek in bij minister Christianne van der Wal (natuur), maar volgens de minister deugde het juridisch wel degelijk dat katten naar buiten gaan. Nu bereidt de actiegroep het indienen van een llandelijke klacht voor.

poes_vangt_vogel_van_vroege_vogel_tv_5fca91de66125_large

Poes vangt vogel van Vroege Vogels TV

© Fotograaf Gezina O.

Meer over:

katten, kat, poes,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

Andre Kamer
Andre Kamer25 jan. 2023 - 12:10

In 2014 hebben wij twee (reeds gechipte) katten uit het asiel gered en bij ons een veilig thuis gegeven. Van die twee katten bleek er eentje nauwelijks te handhaven, tot het moment dat hij naar buiten mocht. Inmiddels zijn beide katten stabiele huisdieren geworden. Deze twee katten vangen jaarlijks gezamelijk 5 tot 6 musjes in onze tuin, eigenlijk alleen in het broedseizoen, daar buiten maken ze geen kans, omdat de vogels gemiddeld veel te snel zijn om gevangen te worden. Desalniettemin is de mussenpopulatie in onze tuin in diezelfde periode gegroeid van 7 vogels naar meer dan 40. Dit komt omdat wij niet alleen oog hebben voor onze katten, maar ook zorgen voor alle vogels in onze omgeving. Ik zou de stichting Huiskat Thuiskat dan ook willen aanraden om vooral de focus te leggen op het vangen van de zwerfkatten, met name in de buurt van kwetsbare natuurgebieden. Verder is er vooral een bewustwordingsproces noodzakelijk voor de katteneigenaren: je kunt tenslotte vrij eenvoudig een kat een belletje ombinden, waardoor deze een stuk minder succesvol zal zijn bij het jagen. De katten altijd binnenhouden zal voor ons in ieder geval betekenen dat wij niet anders kunnen dan die ene kat terugbrengen naar het asiel. En dan?...

wauda
wauda24 jan. 2023 - 14:14

Belachelijk dat mijn kat niet los mag, hij loopt al 20 jaar los rond. Wie klaagt? Mensen met kale tuinen? Mensen die bang zijn van een poepje tussen de nette rijtjes planten vol gif recht van de kwekers? Die brood in de tuin gooien waar kauwen op afkomen. Onze tuin is vogelvriendelijk en jaarlijks vliegen er vele jonge vogels uit. Onze vogels hebben meer overlast door de vele kauwen en eksters die eieren stelen en jonge vogels uit de nesten roven. Onze kat vliegt naar buiten als de merels weer in paniek rondschreeuwen in de tuin en verjaagt de kauwen en eksters. Ook zorgt hij dat er geen ratten en muizen aan het vogelvoer in de tuin zitten. Chippen prima, verwilderde katten vangen prima. Maar laat onze kater met rust!

Rita82
Rita8223 jan. 2023 - 16:25

Nee, leuk is het niet om te zien als een kat een vogel vangt. (Een muis ook niet, maar daar wordt hij om geprezen.) Voor een gezonde vogelpopulatie zijn 'natuurlijke' vijanden wel van belang. Stel je voor dat alle nakomelingen van vogels zouden blijven leven... Dan gingen ze dood door voedselgebrek, of we kregen toestanden als in de film Birds van Hitchcock. Bij de meeuwenoverlast is dat al zichtbaar. Mooie vogels, maar wat natuurlijke vijanden zouden nuttig zijn.

Keevertje
Keevertje23 jan. 2023 - 13:45

Om bij katten een chipplicht in te gaan voeren is een prima idee, niet alleen voor de katten fijn, maar ook voor mijzelf een prettig idee, mocht hij zoek raken dan is de kans van terug vinden vele malen groter. Maar tja wie gaat dat controleren? De stichting Huiskat Thuiskat misschien? Hoe krijg je zwerfkatten tot het besef dat ze zich moeten laten chippen? Misschien ook wel handig wanneer dit door de stichting Huiskat Thuiskat gedaan kan gaan worden ipv een landelijke klacht in te dienen. Ik heb in ieder geval in ruim 40 jaar dat ik katten hebben zij bij elkaar hooguit 3 vogels in mijn huis of tuin gevonden. Muizen vele vele maal meer! Mijn kat die ik nu heb zit rustig naar de merels en koolmezen in mijn tuin te kijken en er gebeurt helemaal niets, de vogels smikkelen gewoon door en mocht mijn kat toch in beweging komen, dan is een gezonde vogel altijd nog sneller gevlogen, dan mijn nog redelijke jonge kat hem te pakken krijgt. Ja, mijn kat is een buitenkat verlost uit het asiel waar ik de boodschap mee kreeg dat hij wel naar buiten moet kunnen, anders kon ik beter een andere uitzoeken.............wat denken de lieden van stichting Huiskat Thuiskat eigenlijk? Ik heb zo het idee dat het kattenhaters zijn......vogels vallen de laatste tijd uit de lucht door de vogelgriep, die over komt waaien uit landen waar ook de corona vandaan komt/kwam en daar worden nog katten en honden gegeten, misschien dat ze daar beter voor kunnen gaan strijden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.