Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Vang de kat: buitenpoes of binnenkater

  •  
22-01-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
10155 keer bekeken
  •  
Kat_Henk57.jpg

© Fotograaf: Henk57

Het is een discussie die al jaren gaande is: moeten we katten binnen houden opdat ze geen slachtoffers kunnen maken in de natuur? Om een duidelijk beeld te krijgen hoeveel katten Nederland daadwerkelijk telt heeft minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten om bij katten een chipplicht in te gaan voeren. Zodat zoekgeraakte katten sneller met hun eigenaar kunnen worden herenigd en  zal het makkelijker worden om zwerfkatten zonder eigenaar aan te pakken.

Volgens het ministerie zijn er in Nederland zo'n 2,9 miljoen huiskatten en de schattingen over het aantal zwerfkatten lopen sterk uiteen. Per jaar worden zo'n 60.000 katten als vermist opgegeven.

Huiskat thuiskat

De stichting Huiskat Thuiskat pleit voor het binnen houden van katten. Volgens de stichting is het naar buiten laten onwettig omdat het in strijd is met de natuurwetgeving waardoor vogels en andere dieren bescherming dienen te hebben. De actiegroep diende afgelopen jaar een handhavingsverzoek in bij minister Christianne van der Wal (natuur), maar volgens de minister deugde het juridisch wel degelijk dat katten naar buiten gaan. Nu bereidt de actiegroep het indienen van een llandelijke klacht voor.

poes_vangt_vogel_van_vroege_vogel_tv_5fca91de66125_large

Poes vangt vogel van Vroege Vogels TV

© Fotograaf Gezina O.

Meer over:

katten, kat, poes
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.