Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijzondere zwaluwbij in Rotterdamse haven

  •  
25-08-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2758 keer bekeken
  •  

De Landtong Rozenburg is een erg aantrekkelijk gebied voor bijen, en dan vooral zandbijen. Dat komt doordat het terrein super structuurrijk is. Je hebt hier afwisseling van struiken, bomen en open stukken. De variatie is ook nog kleinschalig omdat hier eigenlijk niet gemaaid wordt maar alles door de grazers wordt bijgehouden. Op die manier heb je veel diversiteit op het kleine stukje Rozenburg. Ook heb je veel stijlwanden vanwege de originele functie van de Landtong als gronddepot. Je vindt hier leuken soorten als de ogentroostdikpoot of de zeldzame zwarte bloedbij.

Nieuwe soort voor Nederland

Vanaf het uiterste puntje van de landtong kijk je uit op de Maasvlakte. We steken het water over vanwege een heel bijzondere bij, de zwaluwbij. Linde Slikboer van EIS Kenniscentrum Insecten heeft de soort hier ontdekt. Dat is uniek, want de zwaluwbij komt van nature voor in meer bergachtig gebied. Blijkbaar is de haven ook een geschikte plek. De bij bouwt haar nesten als kommetjes aan de onderkant van stenen, in dit geval de basalten stortstenen waarmee ze hier de oever hebben versterkt. De nesten worden gemetseld van klei en kleine steentjes, vandaar de naam zwaluwbij!

zwaluwbijen

Zwaluwbij

© Vroege Vogels

Slangenkruid trekt bijen aan

Naast geschikte stenen, heeft de zwaluwbij ook veel slangenkruid nodig. Hier verzamelen ze pollen om bij de eitjes te leggen. In tegenstelling tot veel andere bijen verzamelen zwaluwbijen de pollen niet aan hun poten, maar aan de buik. Die slaat dan blauw uit, want de pollen van het slangenkruid hebben een blauwige kleur. De plant staat veeltallig in de haven van Rotterdam, wat deze omgeving in combinatie met de basaltrotsen zo geschikt maakt voor de zwaluwbij.

Kijk zaterdag 26 augustus 2023 naar de uitzending over Landtong Rozenburg om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.