Wie omhoog kijkt, zal nooit exact dezelfde wolk zien. Elke wolk lijkt een continu veranderend kunststukje. Toch zijn ze onder te verdelen in soorten. Een fotoserie van verschillende wolken die in de lucht hangen.
Slierten
Als fijne ijskristallen door de wind worden meegenomen en zich achter elkaar vormen, krijg je een wolkensoort die Cirrus fibratus heet. Ze zijn makkelijk te herkennen aan draad- of vezelvormige structuur.
Aambeeldvan ijs
Eén van de meest bijzondere wolkvormen is het aambeeld, die helemaal uit ijs bestaat en boven alle andere wolken uittorent. Zie je een aambeeldvormige wolk, dan kan je je opmaken voor een bui.
Mooi weer
Natuurlijk is het op een zonnige dag fijn als er een paar wolkjes in de lucht hangen, anders kan het wel heel warm worden. Cumulus humilis-wolken worden daarom ook wel eens mooi-weer-wolk genoemd.
Gat in de lucht
Pilotengaten kunnen ontstaan als een vliegtuig door een dunne laag bewolking vliegt. Een
bijzonder fenomeen
, wat te maken heeft met het bevriezen van een deel van de wolk.
Ladder naar de hemel
Alsof er een spotlight in de lucht hangt: de Jakobsladder. Achter de wolken schijnt de zon, en bij dit fenomeen wordt dat nog maar eens bewezen.
In de uitzending van vanavond staat Menno op 213 meter hoogte bijna met zijn hoofd in de wolken. Hij kijkt hoe onderzoekers het effect van wolken op het klimaat meten. (uitzending
24 maart 2015
)