Tijdens de winterslaap, die overigens tot mei kan duren, kunnen vleermuizen, anders dan andere dieren die in winterslaap gaan (reptielen, amfibieën), variëren met hun lichaamstemperatuur. Van 5 tot (bij sommige soorten) wel 40 graden.
Die spectaculaire temperatuursverandering is in Nederland nog nooit in beeld gebracht. Janine trok met een warmtecamera de bunkers in van een militair oefenterrein bij Apeldoorn, waar bijna 300 vleermuizen hun winterslaap houden. Daar legden ze dit verschijnsel voor het eerst in beeld vast.
Goed
Het lijkt goed te gaan met de Nederlandse vleermuizen. Dit blijkt uit recente cijfers van het CBS. Dat komt vermoedelijk door het toenemend gebruik van zolders en bunkers, met name als overwinteringsplek. Elke winter trekken vleermuisdeskundigen er op uit om de vleermuizen in kaart te brengen. Ruud Kaal is van
de vleermuiswerkgroep Defensieterreinen
en brengt iedere winter met een groep vrijwilligers vleermuizenkolonies in kaart.
Wil je zelf de vleermuis een handje helpen? Klik hier voor tips.
Soorten
In Nederland zijn tot nu toe 21 verschillende vleermuissoorten aangetroffen. Zeven soorten zijn redelijk algemeen, negen soorten vrij zeldzaam tot zeer zeldzaam. Alle vleermuissoorten zijn wettelijk beschermd. De algemene soorten zijn: de watervleermuis, de rosse vleermuis, de bruine grootoorvleermuis, de gewone dwergvleermuis, de ruige dwergvleermuis en de laatvlieger. Ze overwinteren op verschillende plekken, van eeuwenoude groeves, tot ijskelders, bunkers, maar ook spouwmuren. Watervleermuizen en rosse vleermuizen hebben de voorkeur voor boomholtes.
Herken verschillende vleermuissoorten met dit
soortenoverzicht
.
Uitzonderlijke vale vleermuis
Tijdens de recente Gelderse wintertellingen ontdekte Ruud Kaal een vale vleermuis. En dat is erg bijzonder. Het is de derde vale vleermuis die ooit is gezien, boven de rivieren. De zeer zeldzame vlieger komt in Nederland vrijwel alleen voor in Zuid-Limburg.
Camera
Bij de opnames is gebruik gemaakt van een warmtebeeldcamera: De flir t640, met resolutie 640x480. Met dank aan FLIR.