Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijzondere waarneming van de kuifaalscholver | Zelf Geschoten

  •  
19-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3554 keer bekeken
  •  

De aalscholver is een vrij algemene soort in Nederland, maar zijn familielid de kuifaalscholver zie je veel minder vaak. De kuifaalscholver is een slag kleiner dan de aalscholver en heeft een ‘kuifje’ op zijn kop, die hij overigens alleen heeft aan het begin van het broedseizoen. Net als de aalscholver lijkt zijn verenkleed zwart, maar van dichtbij zie je dat het een donkergroene kleur heeft.

Bijzondere waarneming

De kuifaalscholver broedt gewoonlijk langs de rotskusten aan de Atlantische Oceaan en wordt soms waargenomen aan de Nederlandse kust. In het binnenland komt dit bijna niet voor. “Het is dan ook zeer bijzonder dat deze kuifaalscholver (1e kalenderjaar) is waargenomen diep in het binnenland, bij Maastricht aan de Maas,” schrijft filmer Hans van den Boorn.

Kuifaalscholver ontmoet zeehond

De kuifaalscholver zit rustig naast het water, als er opeens een grijze zeehond naast hem opduikt. Dat is toch even schrikken en dan laat de vogel even wat lopen. Gefilmd door Luuk Punt.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.