Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijzondere paddenstoelen gedijen goed in mest konikpaarden

  •  
09-12-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
98 keer bekeken
  •  
paddenstoel op drol mest poep_platano

© platano

In het Zeeuwse natuurgebied De Slikken van Heen zijn deze herfst een aantal bijzondere paddenstoelen aangetroffen. Volgens natuurwebsite Nature Today vinden paddenstoelen als bijvoorbeeld het zeldzame keutelkaalkopje, de weinig voorkomende valse witte mestinktzwam en de bedreigde geringde inktzwam alles wat ze nodig hebben in de mest van de vlaaien en vijgen van grote grazers.

In het natuurgebied op Sint Philipsland leven wisenten, rode geuzen en konikpaarden. Vooral de poep van de konikpaarden blijkt rijk aan paddenstoelen, aldus Nature Today. Sporen van deze paddenstoelen zijn bijvoorbeeld aan planten blijven hangen en vervolgens door de grazers opgegeten. Ze doorstaan het spijsverteringsproces en zitten in de poep die op de grond belandt waar het na de regenbuien vochtig genoeg was voor de paddenstoelen om te groeien.

Al deze paddenstoelen zijn gevoelig voor gif, medicijnresten en kunstmest en komen alleen voor in gebieden waar de grazers nagenoeg geen ontwormingsmiddel of andere medicijnen krijgen. Grote grazers hebben van nature een hoge weerstand tegen wormen en andere ziekten. Ze eten veel verschillende soorten planten, waaronder ook medicinale kruiden en hebben zelden medicijnen nodig, aldus de natuurwebsite.

Bron: ANP

Meer over:

paddenstoelen, mest
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.