In het Zeeuwse natuurgebied De Slikken van Heen zijn deze herfst een aantal bijzondere paddenstoelen aangetroffen. Volgens natuurwebsite
Nature Today vinden paddenstoelen als bijvoorbeeld het zeldzame keutelkaalkopje, de weinig voorkomende valse witte mestinktzwam en de bedreigde geringde inktzwam alles wat ze nodig hebben in de mest van de vlaaien en vijgen van grote grazers.
In het natuurgebied op Sint Philipsland leven wisenten, rode geuzen en konikpaarden. Vooral de poep van de konikpaarden blijkt rijk aan paddenstoelen, aldus Nature Today. Sporen van deze paddenstoelen zijn bijvoorbeeld aan planten blijven hangen en vervolgens door de grazers opgegeten. Ze doorstaan het spijsverteringsproces en zitten in de poep die op de grond belandt waar het na de regenbuien vochtig genoeg was voor de paddenstoelen om te groeien.
Al deze paddenstoelen zijn gevoelig voor gif, medicijnresten en kunstmest en komen alleen voor in gebieden waar de grazers nagenoeg geen ontwormingsmiddel of andere medicijnen krijgen. Grote grazers hebben van nature een hoge weerstand tegen wormen en andere ziekten. Ze eten veel verschillende soorten planten, waaronder ook medicinale kruiden en hebben zelden medicijnen nodig, aldus de natuurwebsite.
Bron: ANP