Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bijzondere dieren in waterwingebied van Goeree

  •    •  
12-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1549 keer bekeken
  •  

Al sinds 1934 wordt er in meer of mindere mate zoetwater gewonnen uit het duingebied van Goeree. Lang is er water uit zoetwaterbellen uit de duinen omhoog gepompt. Later zijn er waterwinkanalen uitgegraven en nog later lieten ze ook Haringvlietwater de duinen in om dat gefilterd weer op te pompen. In 1997 zijn ze ook begonnen met voorzuiveren van het water dat ze het gebied inlaten. 

Effecten op natuur 

De laatste twintig jaar is er veel oog gekomen voor de bijzondere natuurwaarde van het gebied en is er veel energie ingestoken dat te behouden en zelfs te verbeteren. De natuurwaarde staat hoog in het vaandel en is tegenwoordig minstens zo belangrijk als de waterwinning. Het is een rijk gebied met veel zeldzame plantensoorten, maar ook onderwater blijkt er allerlei interessants te leven. 

afl3art3 foto 2

© Vroege Vogels TV

Droogvallende poelen 

In 2021 heeft Bram Koese van EIS Kenniscentrum een inventarisatie gedaan van de macrofauna en er bleken veel bijzondere soorten voor te komen. De poelen in het gebied zijn een soort natte duinvalleien en vallen een deel van het jaar droog. Dat is redelijk uitzonderlijk in ons land. Veel onderwaterinsecten hebben zich aangepast aan het droogvallen en komen dus alleen op dit soort plekken voor. Ook zitten er geen predatoren als kreeften en slakken. Opvallend zijn de hoeveelheid bijzondere keversoorten die in het water zijn gevonden.

Vooral in de poelen zitten er bijzondere soorten, terwijl er in de kanalen (die niet droogvallen) in totaal meer beestjes zitten, alleen deze zijn wat algemener. Het waterwinbedrijf Evides laat de poelen met opzet droogvallen in het voorjaar en vult ze in het najaar weer aan voor het behoud van de natte duinflora én de bijzondere waterdieren.  

Kijk zaterdag 13 mei 2023 naar de uitzending over de Duinen van Goeree om 19.15 uur op NPO 2!

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.