Wat maakt een boom tot een bijzondere boom? In het officiële Landelijk Register van Monumentale Bomen van de Bomenstichting staan wel duizenden bomen die opvallen door hun bijzondere geschiedenis of omdat ze op een andere manier een extra waarde hebben. Van die lange lijst zijn er een aantal geselecteerd en uiteindelijk zijn er 250 verhalen (niet bomen, soms gaat één verhaal over een groep bomen) gebundeld in het boek “Bijzondere bomen in Nederland”.
Want het is natuurlijk erg leuk om door het boek te bladeren en foto’s tegen te komen van bomen die je wel kent, maar waarvan je het verhaal achter die boom nauwelijks kent. Zo vind je in het boek de dikste plataan van het land (in Laag-Keppel), de hoogste bomen (douglassparren in Paleispark Het Loo), maar ook Juliana’s trompetboom op Soestdijk. Het is grappig om te lezen dat toen deze Catalpa ooit omviel, toenmalig koningin Juliana erop stond dat de boom in de tuin van het paleis zou blijven liggen. Of het verhaal achter de “belastingeiken” op buitenplaats Hilverbeek in ’s-Graveland. Volgens overlevering zou een boer eiken in het weiland hebben geplant om onder de voor veegebied geldende hogere belasting uit te komen.
De bijzonderste bomen van Nederland zijn ingedeeld per provincie. En Nederland moeten we dan ruim zien want de auteurs zijn zelfs naar de Antillen afgereisd voor o.a. de “ficus van de Quill-krater, mogelijk de grootste boom van het Koninkrijk der Nederlanden”. Zeventien jaar na het laatste verschenen overzicht van bijzondere bomen is er nu dus een nieuw fraai standaardwerk over bomen verschenen. Als je de foto’s ziet zou je er meteen een sport van gaan maken om alle in het boek beschreven bomen tenminste éénmaal met een echt bezoek te vereren, en af te strepen op het lijstje.
Toch één minpuntje: voor de productie van dat boek waren bomen nodig, zoals voor elk boek. Maar een boek dat over bomen gaat, uitgegeven wordt door de Bomenstichting en Uitgeverij Boom, daarvan mag je toch verwachten dat dat op papier wordt gedrukt dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, op FSC-papier. Geen letter daarover in het boek. Dan maar een telefoontje naar Boom: volgens de uitgever is het boek gedrukt op “goed” papier. Dat zal dan wel. “Met het oproepen van verwondering over bomen wil de Bomenstichting bereiken dat mensen bewuster en zorgvuldiger met bomen omgaan”, schrijft hoofdauteur Frank Moens in het boek. Geef dan zelf het goede voorbeeld, zou ik zeggen.
Henny Radstaak
Titel: Bijzondere Bomen in Nederland - 250 verhalen Auteurs: Girbe Buist, Leo Goudswaard, Bert Maes, Han van Meegeren, Frank Moens en Jeroen Phillippona Met een speciale bijdrage van Koos van Zomeren Onder redactie van Frank Moens (Bomenstichting) Uitgeverij Boom ISBN 9789085069348 | gebonden | geïllustreerd in kleur | € 39,50